Erős naptevékenységet figyeltek meg a napokban

Pénteken egy nagyobb fler jelenséget figyeltek meg a Napon. Ilyen erős aktivitást 2017 óta nem tapasztaltak.

A flerek a napfoltok közelében létrejövő felfényesedések, ahol a mágneses erővonalak átkötődése révén óriási energiák szabadulnak fel. Egy ilyen fler jelenséget figyeltek meg a NASA kutatói május 29-én, mely 2017 óta a legerősebb napenergia-tevékenység volt. A flerekhez kapcsolódó napfoltok a napcikluson belüli napenergia-maximum közeledtét és a Nap aktívvá válását jelenthetik. Ennek bizonyítására azonban még több havi megfigyelés szükséges.

A naptevékenységi jelenségek közül a koronakidobódások mellett a flereknek van közvetlen földi hatása:

- Erős flerek idején jelentősen megnő a földi felsőlégkörben a röntgen- és gammasugárzások erőssége, továbbá, ha a Föld a flerből kiinduló részecskenyaláb útjába esik, akkor a töltött részecskék (elsősorban protonok) áramára is. Ezek kárt okozhatnak egyes műholdakban és űrszondákban; a töltött részecskék továbbá egészségi kockázati tényezőt jelentenek pilóták és űrhajósok esetében.

- A flereket kísérő rádiókitörések, illetve a földi ionoszféra megvastagodása megzavarhatják a rádiós kommunikációt és a radarok működését.

A mostani M-osztályos fler nem befolyásolja a geomágneses teret, nagyobb földi hatása a magasabb, X-osztályú flereknek lehet (ezek a napkitörések).

Fler, május 29.

Forrás és kép: NASA

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.05.31 10:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Ködben úszott a Balaton-felvidék