Erős lehűlés jön hétvégén

Az átlagos hőmérsékletű, záporokkal, zivatarokkal tarkított májusi időt követően vasárnapra viharos széllel, további csapadékkal erős lehűlés érkezik.

Hétvégén jelentősen átalakul időjárásunk. Nyugat-, Északnyugat-Európa fölött egy nagy kiterjedésű, úgynevezett blokkoló anticiklon alakul ki, melynek keleti oldalán észak, északnyugat felől nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg indul meg dél felé. A Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklon alakul ki, mely alapvetően meghatározza majd időjárásunkat.

Vasárnapra a Dunántúl nagy részét elárasztja a hideg levegő. Az erős, viharos északi-északnyugati szélben itt mindössze 5 és 11, a Dunától keletre még 12 és 18 fok között tetőzik a hőmérséklet, a legemelegebb keleten lesz. Eső, zápor sokfelé várható, keleten még zivatarok is kialakulhatnak, több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A ciklon hátoldalán a Dunántúl nyugati felén, a magasabban fekvő tájakon akár

hópelyhek is keveredhetnek az esőbe,

a magasabb hegycsúcsokon átmenetileg vékony hólepel is kialakulhat.

Az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek átlaga vasárnap éjszakára a 850 hPa-os (kb.1500 méter) szint hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra vonatkozóan. Forrás: WXCharts.com

Hétfőre a keleti megyékben is lehűl a levegő, mindössze 8-13 fokos maximumokra készülhetünk, emellett erősen szeles, kellemetlen idő körvonalazódik, kezdetben többfelé, majd egyre kevesebb helyen újabb esővel. 

Kedd reggel a Dunántúl derült, széltől védett tájain a talaj mentén 0 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, néhol akár két méteres magasságban is lehet gyenge fagy.

Borítókép: Vass Károly /Zákányszék/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2019.05.01 15:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban