Erős hajnali fagyok

A hétvégi tavaszias hangulatú idő után a hét első felében ismét téliesebb arcát mutatja meg az időjárás.

Skandinávia fölött található annak a magas nyomású légköri képződménynek a középpontja, melynek keleti peremén észak, északkelet felől szombattól fokozatosan szivárog térségünk fölé a száraz, rendkívül alacsony nedvességtartalmú, hideg levegő. Ennek köszönhettük a hétvégi napos időjárást, melyet elsősorban vasárnap zavartak magasszintű felhők, így ismét lehetőségünk nyílott légköri optikai jelenségek (halojelenség, melléknap) megfigyelésére.

A hét első felében is ez az anticiklon lesz hatással időjárásunkra. Peremén észak, északkelet felől továbbra is hideg, száraz levegő áramlik majd térségünk fölé, ez a folyamat várhatóan szerdára csúcsosodik ki. Az érkező légtömeg meglehetősen alacsony nedvességtartalma és az erős éjszakai kisugárzás együttes következményeként főként szerdán és csütörtökön készülhetünk a hajnali órákban erős fagyokra. Ezen a két napon a legtöbb helyen -5°C alatti minimumokra van kilátás, de az Északi-középhegység, a Nyírség és a Kiskunság ismert fagyzugos területein kevéssel -10°C alatti zimankóra is fel kell majd készülnünk. Hótakaró hiányában az erős fagyok elsősorban az őszi vetésű gabonafélékre, valamint a már földből kibújt tavaszi virágainkra jelenthetnek veszélyt, ha tehetjük, óvjuk ezen növényeinket a hideg ellen. A nappali órákban is kifejezetten hűvös idő várható, szerdán csütörtökön több helyen 5°C alatti maximumokkal. Ráadásul a hét negyedik napján a Dunántúl fölé egy melegfront felhőzete érkezik, melyből péntek délelőttig elsősorban a nyugati tájakon várható vegyes halmazállapotú csapadék. Ez főként a magasabban fekvő területeken havazás lesz, péntek reggelig a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben akár 3-5 cm friss hó is hullhat.

A hét végétől nagy valószínűséggel enyhülésre van kilátás, visszatér a tavasziasabb idő. Fokozatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.03.05 8:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát fagy
Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Még egy fagyos reggel