Megérkezett a hidegfront

A Balatonnál viharos szél tombolt, lehűlt a levegő, több apró cella is mozgott az országban.

Friss (19:15): Már a Duna-Tisza közén, az ország keleti fele fölött mozognak a csapadékgócok, most már az ország középső részén is lehűlt a levegő, csak a Tiszántúlon van már meleg. A legerősebb széllökések 50-70 km/h közöttiek.

Érkezőfélben van az a markáns hidegfront, mely meghozza a lehűlést: az ország túlnyomó részén még délnyugati az áramlás, az Észak-Dunántúl nagy részén, a Budapest-Balaton vonaltól északra viszont már átfordult a szél: északnyugati az áramlás.

A Balatonnál a legerősebb lökések a viharos fokozatot is elérik, műszereink Keszthelyen 66 km/h-t, Bakonyszombathelyen 77 km/h-t is mértek, a tó mindkét medencéjében másodfokú viharjelzés van érvényben. 

A hőmérsékletek az északnyugati országrészben jelentősen visszaestek, az Alpokalján mindössze 16-17 fokot mutatnak a hőmérők, a Kendig-csúcson pedig a hideg beáramlásának köszönhetően 12 fok alá csökkent a hőmérséklet, eközben a Viharsarokban és a déli megyékben tombol a hőség.

Kaposvár-Szolnok-Nyíregyháza vonaltól északnyugatra rengeteg apró csapadékgóc mozog, melyeket többfelé kísér intenzív felhőszakadás, helyenként apró jégeső, ám villámtevékenységet idáig egyik sem produkált. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.08.08 16:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot