Áradnak a patakok, folyók

Kiadós eső jön több hullámban is, érdemes esernyővel útnak indulni. Árad több folyónk is.

Péntek:

Éjjel a Dunántúl kap újabb nagy adag esőt (18:25): Az éjszakai órákban a Dunántúlt és részben a középső tájakat ismét nagy kiterjedésű csapadékmező éri el, melyből többfelé 20, de helyenként akár 30-35 mm-t meghaladó eső hullhat!

Újra megközelíthető Nagybakónak és Kisrécse (14:50): Ismét járható az út Nagybakónak és Kisrécse felé, a közútkezelő feloldotta a hajnali áradás miatti útlezárásokat, napközben azonban várhatóan le kell zárni a 74-es főutat - írja az MTI.

Szabolcsban nyár, máshol ősz az úr (13:50): Miközben az ország nagy részén mindössze 15 és 22 fok között alakul a hőmérséklet, addig az ország északkeleti szegletében igazi nyárias meleg jellemző, helyenként 27-28 fokot mutatnak a hőmérők.

Víz alá került sínek (11:35): Késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon, ugyanis Nagyrécse és Zalaszentjakab között a víz a sínek és a váltók felett hömpölyög. Lepsény és Balatonszemes, valamint Nagykanizsa és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok közlekednek. 60-80 perces késések várhatóak. Dél körül azonban újra megindulhat a vasúti forgalom a két szakaszon - olvasható a Mávinform oldalán.

Egy havi csapadék (9:57): Ezen a héten kedd 0 órától csütörtök éjfélig a délnyugati tájakon helyenként egy havi csapadékmennyiség hullott, melyet összegzett csapadéktérképünk is jól mutat. Ehhez a mai napon további jelentős mennyiség hullott, és hull majd, valamint a hétvégén is sok eső várható, így a következő napokban sokkal nagyobb értékekkel találkozhatunk.

Áradnak a patakok, folyók (8:13): A Hirado.hu információi szerint a Bakónaki-patak áradása miatt a Zala megyében található Nagybakónak és Kisrécse egy időre megközelíthetetlenné vált, ugyanis a patak vize elárasztotta a településekre vezető út egy-egy szakaszát. Alsórajkon egy házba is betört a víz, ezért az ott lakó három embert ki kellett költöztetni. A Pricipális-csatorna áradása miatt már csütörtökön le kellett zárna Nagykanizsán egy utat. A városban több helyen is szivattyúzzák a vizet a kertekből, illetve nyúlgátakat építenek.

Petroya fotója Sellyéről, ahol sártengerré váltak a szántőföldek

Balatonlellén és Balatonbogláron is védekezni kell a rengeteg víz miatt. A további esőzések miatt újabb árhullámok várhatóak elsősorban a dunántúli folyóinkon. A főváros 13. kerületében a sok eső miatt a Béke téren közel fél méter magasan áll a víz.

Csütörtök:

A Duna vonalán "feljött", - amit villámtérképünk jól szemléltet - elérte a fővárost is és tombol a vihar Budapesten, leszakadt az ég (23:01): Csillagpalgabor fotója, köszönjük!

 

 

 

 

Villámokkal teli este (22:30): Zivatarlánc állt össze 

hazánk felett, a Dunántúl keleti felén, az ország 

középső harmadán és északkeleten is zivatarok mozognak. Rengeteg a felhővillám, de egy-egy lecsapó miatt is hangos morajlások vannak.

Jobbra egy friss lecsapó Dunakesziről - Rippel Erik fotója, köszönjük!

 

Nem tesz túl jót a termésnek sem ez a sok víz (19:00): Petroya észlelőnk fotói Sellyéről, köszönjük!

 

Így csapott le Egerre a vihar (16:50): Új kameránk - melyet a Borsodweb internetszolgáltatóval közösen üzemeltetünk Eger fölött - megörökítette a közelgő zivatart. Érdekes megfigyelni, ahogy a szürke esős aztán napos időt felváltják a gomolyok, majd nem sokkal később erős csapadéktevékenységet produkáló zivatar érkezik. Jelenleg az Eger-Békéscsaba tengelyen alakultak ki zivatarok. Várhatóan a keletkezés egyre nyugatabbra tolódik, este már a főváros térségében is számítani lehet felhőszakadás intenzitású csapadékra.

 

Harmadfokú árvíz jöhet a Rábán (12:45): Az Országos Műszaki Irányító Törzs szakemberei szerint jelentős árhullámok kialakulásával számolnak a következő napokban. A Dunántúlon, valamint az Alpok keleti felén helyenként 100 milliméter feletti csapadék is hullhat.

A Rábán harmadfokú, a Murán, a Dráván, valamint a Duna felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelése várható.

Az Időkép WRF modelljének csapadékösszeg-előrejelzése csütörtök 8:00 és péntek 12:00 között (determinisztikus futás, csütörtök reggeli adatok alapján futtatva, a Mecsekben 100 mm-es értékkel):

Forrás: Időkép WRF 3.6

Szerda:

Szakadó eső és sötétség a Balaton térségében is (16:43): Sensitive és Balogh fotója, köszönjük!

Sötétség (14:45): Füzesabonyba sötét fellegekkel érkezett a csapadék, és mellette gyakran megdörrent az ég is. Thunderstruck képei, köszönjük!

Másodfokú figyelmeztetés sok csapadékra (13:29): Ma Baranya és Somogy megyére, holnap a Dunántúl jelentős területére, valamint Pest és Nógrád megyére is narancs figyelmeztetést adott ki az OMSZ a várható nagy mennyiségű esőzés miatt. Összeült a Országos Műszaki Irányító Törzs is, felkészülve az esetlegesen kialakuló árvizekre. (MTI)

Jégeső délkeleten (13:26): Nagykamarásról jégesőről kaptunk jelentést, melyet Krisztian94 nevű felhasználónk képpel is megerősített. Köszönjük a képet!

Felhőszakadások (12:46): Több településen is felhőszakadás volt, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék esett. Tiszafüreden 46 mm, Tamásiban 40 mm csapadék hullott eddig. Csapadéktérképünkön nyomon követhető, hogy hol, mennyi az eddigi "termés".

Zoliboy képe Újszilvásról és Ka52aS felvétele Tiszavalkról. Köszönjük a fotókat!

Előzmények:

Egy hullámzó frontrendszer van érkezőfélben, a rendszer északnyugat felől éri el hazánkat és a következő napok időjárásának is meghatározója. 

Ne hagyjuk otthon az esernyőt

A mai napon már országszerte számítani kell esőre, záporokra, zivatarokra, legkésőbb a délkeleti tájakra érkezik meg a csapadék. Délnyugaton és az északkeleti megyékben, nagyjából a Kaposvár-Miskolc tengely mentén akár nagyobb mennyiségű eső eshet: 15-25 mm-nyi is hullhat.

Reggel 9-kor a Dunaújváros-Kecskemét-Nyíregyháza vonalon mozogtak zivatarok, a Dunántúlon pedig intenzívebb záporok, esők ébresztették az embereket.

A csapadékok következő hulláma Horvátország felők érkezik, jelenleg Zágrábnál jár. A nyugati és a keleti területek között jelentős lesz a különbség: akár 10 fokos eltérés is lehet.

A következő napok időjárásáról bővebben alábbi cikkünkben olvashatnak.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2014.09.10 9:25


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között