Érkeznek a Geminidák

Várhatóan szombat reggel lesz a raj maximuma, de akár már ma este is elcsíphető az áramlat eleje.

Kövesse rádión! (csütörtök 13:00): A borult, ködös idő miatt várhatóan hazánkból nem lesz látható a jelenség. A figyelem így a rádiós észlelésre összpontosul: a Galileo Webcast oldalán élőben hallgatható a rádiómeteoros rendszer.

Előzmények

A legtöbben augusztust tartják csillaghullások hónapjának, de valójában ezt az elnevezést inkább a december érdemelné meg, ekkor figyelhető meg ugyanis - sok másik kisebb rajjal együtt - az év legaktívabb meteor áramlata, a Geminidák. Az áramlat a nevét az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta, itt található a raj radiáns pontja, amelyből az ég minden irányába hullanak.

              A raj radiánsa az esti égen, ahonnan látszólag kiindulnak a Geminida meteorok.

(Stellárium illusztráció: Bakos Liza)

Az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb áramlata azért kevésbé híres, mert csak a fagyos decemberi éjszakákon látható. A raj megfigyelhetősége december 7-e és 17-e közé esik.

Az első napokban óránként csak 1-2 meteorra számíthatunk, de ez a szám folyamatosan emelkedik. 12-e (csütörtök) után rohamos gyorsasággal nőni kezd az aktivitás, és ez két nap alatt felkúszik 100-120 meteorra óránként. Ez idén az előrejelzések szerint 14-én, szombaton napkelte előtt a kora reggeli órákban fog bekövetkezni. Az ezt követő napokban a Geminidák aktivitása rohamosan gyengülni fog, 2 nappal a maximum után már csak kb. 20 meteort lehet ebből a rajból óránként megfigyelni, újabb 2 nap elteltével már csak óránként 1-et.

Az idei évben sajnos nehezíteni fogja a megfigyelést az éjszaka nagyobbik részében világító kb. 80%-os Hold, de ennek ellenére derült idő esetén érdemes kimenni az ég alá, mert ez a raj az átlagnál gazdagabb tűzgömbökben is!

Geminida tűzgömb az Orion közelében a 2012-es maximumkor. (Fotó: Jónás Károly)

A meteorokról, tűzgömbökről aktuális friss információ: http://tuzgomb.blogspot.hu/

Szerző: Bakos Liza, Jónás Károly
Megjelent: 2013.12.10 18:58


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye