Érkezik az év első jelentősebb meteorraja

A Lyridák maximuma április 22-ére esik, de addig már bármely napon sikeresen vadászhatunk meteorokra.

Bár pár felhős nap áll előttünk, de a jövő hét közepétől már tisztább időszakok is előfordulhatnak, az éjjel pedig alkalmas lehet hullócsillag-lesre. A Lyridák meteorraj nagyjából április 16-a és 30-a között figyelhető meg, idén a maximuma április 22-ére esik, óránként 7-8 meteor és egy-egy fényesebb tűzgömb is elsuhanhat a fejünk felett.

Lyridák 2020 (Bokodi Máté fotója)

A hullócsillagok bármely égtáj felé megjelenhetnek, viszont látszólag a Lant csillagkép felől érkeznek majd. A legalkalmasabb időpont (amenyiben az időjárás engedi) a csütörtök hajnali órákban lehet a sikeres hullócsillag-vadászathoz. A felhők ugyan elvonulhatnak, de a növekvő Hold erős fénye szintén bezavarhat a csillagnézésben.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj. A kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben úgy írtak róla feljegyzéseikben, mint a „csillagok csapadékáról”. A raj a Thatcher-üstökös törmelékéből jött létre. Az üstököst A. E. Thatcher csillagász fedezte fel még a 19. század második felében. Az üstökös mintegy 415 év alatt teszi meg útját a Naprendszerünkben. Legközelebb előreláthatólag 2276-ban halad majd el a Föld mellett - olvasható a Híradó oldalán.

Borítókép: Csernok Gyula

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.04.18 8:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Tűzgömb suhant át csütörtök este