Érkezik a következő ECMWF szuperszámítógép

AMD Epyc processzorokkal fognak 5 kilométeres operatív és 10 kilométeres valószínűségi előrejelzést számolni.

80 millió euró, azaz kb. 26 milliárd forint értékű szerződést kötött a szuperszámítógépek építésére specializálódott Atos-szal az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF). A független mérések egyöntetű eredményei alapján legpontosabb prognózisokat szállító szervezet így várhatóan 2021-ben ismét szintet léphet:

a jelenleg 9 kilométeres globális modellt 5 kilométeres,

valamint

a jelenleg 16 kilométeres valószínűségi előrejelzést 10 kilométeres

felbontásúra növelhetik. Az 5 kilométeres felbontás már az úgynevezett "szürke zóna" része, azaz ilyen mérettartományban a gomolyfelhők fel- és leszálló légáramlatait a modell már részben expliciten le tudja írni, így kiiktatható a feláramlási folyamatokat csak nagyságrendileg becsülni képes, emiatt pontatlanságot generáló, kisebb felbontásnál mégis elengedhetetlen ún. cumulus-parametrizáció. Az előrelépés így pont a heves időjárási események előrejelezhetőségének adhat jelentős lökést.

Az AMD Epyc 7742 processzorokból épített BullSequana XH2000 szuperszámítógépekhez hasonló megoldásokat szállított a cég korábban a francia, a német, a holland, a brit és a spanyol előrejelző központoknak. A nagyteljesítményű eszközt várhatóan még az idei évben beüzemelik Bolognában, majd a fejlesztési és tesztelési fázist követően 2021 nyarán állhat üzembe a megnövelt felbontású ECMWF modell.

További információk az InsideHPC cikkében. Címlapi kép: Atos

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2020.01.14 18:42


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell