Enyhülés kezdődik

Déli áramlással jóval enyhébb légtömegek fognak érkezni a Kárpát-medence fölé: ónos eső is hullhat.

Melegszik nyugaton (péntek 10:20): Már a délelőtti órákban is 10 fokig emelkedett a hőmérséklet a Zalaegerszeg-Nagykanizsa-Kaposvár háromszög térségében, míg az ország többi területén 0 és 3 °C közötti értékeket mérhetünk. Északkeleten továbbra is 0 °C van, Nyíregyháza környékén még mindig tart az ónos eső hullása. 

Ónos eső északkeleten (péntek 9:00): A várakozásoknak megfelelően az  éjszakai órákban még havazatt északkeleten, reggelre azonban ónos esőre váltott a csapadék, mely a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez, közlekedjünk nagyon óvatosan!

Elkezdődött (csütörtök 13:30): Az enyhébb légtömegek beáramlása a hőtérképen is remekül látszik, a Dél-Dunántúlon, Kaposvár térségében már csütörtökön délutánra is 4-6 fok közé emelkedtek a hőmérsékletek, de a nyugati határszélen is fagypont felettiek az értékek. 

Hamarosan vége lesz a fogcsikorgató hidegnek: péntekig ugyanis közel 15 fokot fog emelkedni a magasabb légrétegekben a levegő hőmérséklete: déli áramlással a mostaninál jóval enyhébb légtömegek fognak érkezni a Kárpát-medence fölé.

Pénteken az északkeleti megyék kivételével már fagypont fölé emelkedhetnek a hőmérsékletek, szombatra pedig a Dunántúl déli és középső területein, valamint helyenként a déli megyékben várhatóan az éjszakai fagyok is megszűnnek; a hétvégén napközben délnyugaton akár már a 10 °C-ot is "megütheti" a hőmérők higanyszála. Részletes előrejelzésünk >>

Ami a csapadékot illeti: csütörtökön továbbra is észak-északkeleten fordulhat elő hószállingózás, melyet a péntek közeledtével átmenetileg egyre többfelé válthat fel ónos eső. A hét utolsó munkanapján eleinte északkeleten-keleten hó, fagyott eső és ónos eső, míg a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén először ónos eső, havas eső;  később eső formájában hullhat majd a csapadék  Péntek délután már inkább elszórtan számíthatunk esőre.. Hétvégére már jelentősen megenyhül az idő, így inkább már záporokra, esőre számíthatunk, erre leginkább a Duna vonalától keletre, valamint északon van esély. Legkésőbb északkeleten szakadozik fel majd a ködfelhőzet.   

Összességében tehát vasárnapig jelentősen megenyhül időjárásunk, az erősen felhős égből elszórtan számíthatunk kisebb záporokra, hétfőtől aztán fokozatosan hűvösebb légtömegek érkeznek térségünkbe. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.01.05 14:00


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Újra 20 fok felett
Egyre melegebb idő jön hétvégén