Enyhülés jön hóval, ónos esővel

Csütörtöktől átmenetileg enyhül az idő, de nedves levegő érkezik, a csapadékfajták egész tárháza felvonulhat.

Szerda reggel még kemény fagyokra ébredhettünk, a derültebb, hóval borított nyugati tájakon -15, az Északi-középhegység völgyeiben helyenként -20 fok alá csökkent a hőmérséklet, a következő hajnalokon azonban ilyen hidegre már nem kell számítani.

Az Időkép WRF csapadékelőrejelzése késő estétől

Csütörtökre virradóra nyugat, északnyugat felől nedvesebb, enyhébb légtömegek érkeznek, így erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé számíthatunk havazásra, illetve főként

a Dunántúlon havas eső, ónos eső, fagyott eső, eső is eshet.

A feltámadó szélben enyhül az idő, délután -4, +4 fok várható, a hidegebb északkeleten lesz.

Kiefer Béla korábbi fotója, köszönjük!

Pénteken egy térségünk fölött kimélyülő ciklon hatására borongós, csapadékos időre van kilátás. A csapadék halmazállapota, valamint tér- és időbeli eloszlása még bizonytalan. A jelenlegi számítások szerint az első csapadékhullám péntek hajnalban érkezik, ekkor északon, északkeleten főként havazás várható, máshol havas eső, ónos eső, esetleg eső is eshet. Az ónos eső által érintett területeken akár vastagabb jégréteg is képződhet a növényeken, tereptárgyakon és utakon!

Nagy bizonytalanság mellett a jelenlegi számítások szerint a csütörtök estétől szombat délutánig várható hómennyiség

A csapadék második hulláma dél, délnyugat felől délután érkezhet, ez elsősorban az ország déli és keleti felét/kétharmadát érintheti. A magasban fölénk áramló hidegebb levegő miatt egyre inkább havazás lehet jellemző, az északi, északkeleti tájakat követően a déli és keleti országrészben is

több centiméter vastag hóréteg képződhet.

Kecskeméti Ákos fotója, köszönjük!

Szombaton még főként keleten havazhat, de a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből máshol is több helyen kialakulhat hózápor, kisebb havazás. A megerősödő nyugati, északnyugati szél a hóval borított tájakon hófúvást is eredményezhet. Ezzel együtt újabb lehűlés veszi kezdetét, vasárnap hajnalban a derült, szélcsendes, hóval borított tájakon ismét -10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Borítókép: Szeva62 - Zalaegerszeg

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2017.01.10 15:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több esőnél járunk néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma