Enyhül a forróság

Tetőzött a hőség, a főváros térségében és északkeleten már csütörtökről péntekre virradó éjszaka felfrissülhettünk.

Képtárunkba számtalan szép felvétel érkezett a távozó hidegfront utolsó, látványos megnyilvánulásairól (lejjebb). Köszönjük észlelőink fotóit!

"A Békés megyei cella távolról" (PifuPhoto és JapZoli pillanatképei)

Bzolee74 (Gyomaendrőd)

&nbsp

Peti73 és Vivcsy (Kondoros)

&nbsp

 

 

 

 

 

 

Dévaványa (Shakter) és Bandee87 (Eger) 

&nbsp

 

 

 

 

 

 

 

Keleten, északkeleten folytatódik a zivataros idő (18:15): Mezőkövesd, Debrecen környéket és a Tisza-tó kapja most a hűsítő zivatarokat, míg a Dunántúlon a meg-megélénkülő északi, északnyugati szél nyújt némi enyheséget.

Folytatódik a Tiszántúlon (15:50): Átmeneti szünet után újabb zivatarok jelentek meg hazánk területén, a legerősebb ezúttal Hajdúnánás térségében jár és Nyíregyháza felé mozog.

Heves Zivatarok a Dél-Alföldön (10:00): Jelenleg Baja és Szeged között tartózkodnak a legintenzívebb gócok. Hamarosan a Tiszántúl déli fele is kapni fog.

Jobbra: Edke09 nevű felhasználónk korábbi képe a vihar érkezéséről Mezőkövesden

Kicsit azért felfrissültünk (8:35): A páratartalom ugyan elég magas, mégis kicsit fellélegezhetünk, hisz az előző napokhoz eltérően reggel még csak 19 és 25 fok a hőmérséklet, ráadásul a Dunántúlon a szél is feltámadt: nem ritkák a viharos közeli lökések.

Mammák az égen (8:30): Korábbi felvételek a fővárosból és Kistarcsáról, amelyek az igencsak labilis légkörre utalnak. Köszönjük és továbbra is várjuk Észlelőink felvételeit!

&nbsp

Folyamatosan tolódnak kelet felé (8:25): A Baja-Kecskemét-Miskolc vonal.mentén, illetve a Nyírségben továbbra is villámoktól, ablakot verdeső esőcseppegtől hangos a reggel.

Jégeső északkeleten (5:25): A főváros mellett most már főként az ország északkeleti harmadán tombolnak viharok, Mezőkövesdről jégesőt is jelentettek észlelőink.

Most sincs vége (4:05): A Dunakanyart ismét elérte egy hullám, emelett Budapesttől keletre és az északi határ mentén erős néhol a villámtevékenység. 

100 km/h (4:00): A felhőszakadás mellett erős, néhol viharos lökésekkel érkezett a vihar. A budapesti Széchenyi-hegyen 100 km/h-s lökést is mértünk korábban.

Újabb hullám érkezik (3:20): A Dunaújváros-Budapest-Salgótarján vonal mentén tombolnak most a viharok, a Dunakanyarba és a fővárosban most érkezik a második hullám. Villámokból továbbra sincs hiány.

Budapestet szintén elérte (2:35): A fővárost is elérte a vihar, a Velencei-tó szintén dörgésektől hangos. A rendszer déli ágán folyamatos a képződés, egymás mögött pattannak ki az új cellák.

Szlovákiába is átér (2:25): A hosszan elnyúló zivatarlánc a Balaton-Budapest-Vác vonalon túlmenően egész Szlovákián átível, ez Közép-Európa kompozit radarképén is remekül látszik.

Hatalmas lecsapók a Dunakanyarban is (ma, 2:15): A vihart kegyetlen nagy lecsapó villámok kísérik, Vácott jelenleg dézsából öntik, úgy esik. A Balatonnál is hasonló a helyzet.

Gyorsan mozognak (ma, 1:35): A Balatonnál továbbra is nagy a csihi-puhi, igazi villámshowról számolnak be észlelőink; de emellett a főváros egy részét és a Dunakanyart is hamarosan elérik a viharok. Egyre sűrűbben hallani a morajlásokat. 

Éjszakai zivatarok (ma, 1:00): A Keszthely-Bakony-Tatabánya vonalon heves villámtevékenységgel kísért zivatarok alakultak ki, a Balatonon kelet felé haladva lecsapó villámokkal kísért vihar tarol végig. A zivatarok távoli villámait a fővárosból is látni.

Csütörtökön tetőzik a hőség, a szerdai naphoz hasonlóan az ország 83%-ára adtak ki piros hőségriasztást, a várható maximális UV-B sugárzás 8,4-es lesz, a bőrleégési idő mindössze negyed óra - írtuk korábbi cikkünkben.

A délután folyamán egy gyenge hidegfront előterében a Dunántúlon és északon, valamint estétől a középső tájakon is már számíthatunk frissítő záporok, zivatarok kialakulására, 

Pénteken főként keleten számíthatunk többfelé záporok, zivatarok kialakulására, a Dunántúlon már csökken megjelenésük valószínűsége. Mérséklődni kezd a meleg, számszerűen "mindössze" 26 és 32°C között alakul a csúcs.

Szombaton főként a középső és délkeleti tájakon lehet elszórtan zápor, zivatar, máshol sok napsütés várható.

Keleten és a Dunántúlon élénk, olykor erős lesz a lesz a szél, 25-30°C várható a legmelegebb órákban - nem lesz tehát markáns lehűlés, de legalább időjárásunk már megközelíti a normális nyár fogalmát.

Vasárnap száraz, napos, kellemesen meleg időre van kilátás, majd hétfőről keddre virradóra egy újabb hidegfront okozhat szélerősödést, záporokat és néhány fokos lehűlést.

További részletekért kövessék figyelemmel előrejelzésünket, térképeinket!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.06.21 11:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
20-25 fokkal lett hidegebb
Közel 21 fok a különbség az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között