Enyhe, nyugati légtömegek

A csütörtöki napon enyhülés vette kezdetét, az ország nagy részén a csapadék eső formájában érkezett.

A hét elején közreadott cikkünkben a csütörtöktől várható időszak időjárási szempontból bizonytalansága még igen jelentősnek mutatkozott. A hétfői modellfuttatások még akár mediterrán ciklon, és ennek köszönhetően jelentősebb hótakaró kialakulásával is kecsegtettek a hét végére, azonban az idő előrehaladtával egyre inkább körvonalazódni látszott - mint már számtalanszor ezen a télen - egy ismételten enyhébb, hómentes időszak kezdete. A nyugat felől érkező enyhe légtömegek első hulláma csütörtökön érkezett meg térségünkbe, a nap folyamán sokfelé esett az eső, északkeleten, keleten eleinte havazás, havaseső volt jellemző, az ország északkeleti csücskében néhány cm-es hótakaró is kialakult..

Pénteken bár a magasban kissé hidegebb levegő áramlik fölénk, azonban jelentős mértékben érvényesülni fog a szél átkeverő hatása, melynek következtében ilyenkor téli időszakban a talajközeli légrétegekben - ha csak kismértékű hidegbeáramlás zajlik a magasban, mint ahogy ez pénteken is várható majd -, pozitív hőmérsékletek jellemzőek. Így az ország nagy részén a péntekre várható csapadék is eső, legfeljebb havaseső formájában fog hullani, mindvégig havazás csupán magasabb hegységeinkben esélyes, ami viszont síterepeink hótakarójának jól jön majd. 

Szombatra néhány fokkal hidegebb, de szárazabb levegő érkezik térségünkbe, ekkor eleinte csapadék nem várható, sőt az ország nagy részén néhány órára a Nap is kisüt. Délutántól északnyugat felől azonban ismét nagy nedvességtartalmú levegő érkezik, északon és keleten havazásra, nyugaton és délen esőre célszerű készülnünk. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.01.18 9:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?