Elsöprő hidegfront

Északnyugat felől érkezett a front, melyet viharos szél és helyenként sok-sok eső kísért.

90 km/h a Széchenyi-hegyen (13:30): A Tiszántúl kivételével már mindenütt északnyugatira fordult a szél, gyakoriak a viharos lökések. Budapesten, a Széchenyi-hegyen 90 km/órás lökést mért szélmérőnk.

"Úszik" a nyugati országrész (12:05): a Dunántúl nyugati részén helyenként már 40 mm-t meghaladó csapadék hullott. Ez közel egyhavi mennyiségnek felel meg.

Több mint 10 fokos zuhanás (11:10): A délnyugati határ mentén Heresznyén közvetlenül a front érkezése előtt még 22 fokott mutattak a hőmérők, azóta több mint 10 fokot zuhant a hőmérséklet.

80 km/h fölött (11:00): Fonyódon nem sokkal 11 óra előtt már 82 km/órás lökést regisztrált másodperces szélmérőnk.

Lehűlt a levegő (10:20): Barcs és Teklafula környékén, a délnyugati határnál még 21-22 fokot mutatnak a hőmérők, ugyanakkor északnyugaton már csak 6-8 fok van. A hideg beáramlását jelzi, hogy a Kendig-csúcson mindössze 3.5 fok van.

Sok-sok eső (10:15): Egyre többfelé ered el az eső, szükség lesz ma az esernyőkre. A Dunántúl egyes területeien jelentős mennyiség, akár 15-20 mm is eshet.

Viharos széllel érkezett (10:10): A Dunántúlra viharos lökésekkel tört be a front, Zalaegerszeg és a Balaton környékén 70 km/h körüli lökéseket mértünk.

A vasárnapi csendes, békés, enyhe időt követően hétfőn egy markáns hidegfront vet véget a nyugalomnak. Éjszaka eleinte csak északon és a Dunántúlon várható eső, záporeső, hétfőn reggelre azonban mindenütt beborul az ég. A front mentén - főként délen és keleten - akár záporok, zivatarok is kialakulhatnak, mögötte azonban csendes eső lesz a jellemző.

Nem fognak szomjazni a földek, a Dunántúlon hétfő estig néhol akár 15-20 mm eső is eshet. A front északnyugat felől a reggeli órákban fog érkezni, estére pedig el is hagyja a kelet-délkeleti határt, érkezésével a déli-délkeleti szél északnyugatira fordul, 60-70 km/órás széllökések várhatóak.

A hőmérsékleti eloszlás igen kontrasztosnak ígérkezik, míg északnyugaton akár 10 fok alá zuhanhat a hőmérséklet, addig délen-délkeleten a csúcshőmérsékletek a 20 fokot is elérhetik.

Erős hidegfronti hatásra készülhetünk, reumatikus és ízületi fájdalmakra egyaránt panaszkodhatunk. Fejfájás is előfordulhat, melyet tovább fokozhat az erősen szeles idő.

Szerző: Kurunczi Rita, Cséki Gergő
Megjelent: 2012.11.04 15:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban