Hűvös nyugat, meleg kelet

Idén is kitesznek magukért a Fagyosszentek, hidegfront hoz lehűlést, csapadékot és szélerősödést hétvégére.

A Fagyosszentekhez köthető népi hiedelem idén is beigazolódni látszik, ugyanis péntek este hidegfront érte el nyugati határainkat, mely hullámot vetve a Kárpát-medence fölött jelentősen lelassult, így csak hétfőre hagyja el a hazánkat. A Dunántúlon éjszaka több helyen zivatar alakult ki, heves eseményről ugyanakkor nem kaptunk jelentést.

Jobbra: Hódos Tamás fotója Tótszerdahelyről, köszönjük!

Szombaton a front nyugatról kelet felé történő áthelyeződése számottevően lelassul, így jelentős megosztottság lesz tapasztalható a keleti tájak és a Dunától nyugatra eső területek időjárása között. Miközben a Dunántúl nagy részén egész nap szürke, borongós, több alkalommal is esős időre van kilátás, és az élénk, olykor erős északnyugati szélben a legmagasabb hőmérséklet helyenként a 15 fokot sem éri el, addig a Dunától keletre eső területeken - főként  aTiszántúlon - még több órára kisüt a Nap, számottevő csapadék a keleti országrészben még nem valószínű. Ezeken a tájakon még marad a nyári meleg, a keleti határ közelében néhol 30 fok is lehet.

Vasárnapra a front áthelyeződik a keleti országrész fölé is, sokfelé várható további csapadék, keleten zivatarok is kialakulhatnak. Főként a Dunántúlon kellemetlenül szeles időben lesz részünk, az északnyugati szelet ugyanis viharos lökések kísérhetik. Már csak keleten, északkeleten mérhetünk 25 fok körüli értékeket, máshol jelentősen lehűl az idő.

Hétfő estére a hidegfront elvonul, de a Dunától keletre még számíthatunk további esőre, záporokra. Továbbra is szeles marad az idő, északkeleten és a Dunántúlon, valamint a Duna mentén erős, gyakran viharos lesz a légmozgás. Hűvös időre készülhetünk, a maximumok szinte mindenhol 20 fok alatt maradnak.

Kedd hajnalra már mérséklődik a légmozgás, országszerte kiderül az ég, így hajnalban meglehetősen mélyre, helyenként 5 fok alá süllyed a hőmérséklet, de előreláthatólag talajmenti fagyoktól nem kell tartani. Ezt követően ismét felmelegedés kezdődik, a jövő hét közepére visszatérnek a kora nyárias értékek.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

 

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.05.09 14:07


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
Fürödjünk vagy hajózzunk 1-jén a Balatonnál?