Elöntötte Szudánt a rekordmagas Nílus

Történelme egyik legsúlyosabb áradása sújtja Szudánt. A Kék-Níluson még sosem mértek ekkora vízállást.

Hatalmas áradások sújtják Afrika egyik legnagyobb országát, Szudánt. Az esős évszak miatt rekord mértékben megáradt az Etiópiában eredő Kék-Nílus, melynek vízszinte elérte 17,57 méteres magasságot. Ilyen magas vízállást még nem mértek az országban. A Kék-Nílus ráadásul pont a főváros, Kharthoum környékén egyesül a Nílus másik nagy forrás ágával, a Fehér-Nílussal, így ezt a sűrűn lakott térségét különösen súlyosan érinti az áradás.

A megáradt folyó városrészeket öntött el, több mint 100 000 embernek kellett elhagynia otthonát. A hatóságok három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek országszerte.

 

Fotó: NobodylsKhalid / Twitter

Szudánban augusztusban éri el csúcsát az esős évszak, ekkor hullik a legtöbb csapadék. Az sem rendkívüli, hogy emiatt gyakran kilép a medréből a Nílus, elárasztva a környező területeket, ami az ország mezőgazdasága szempontjából hasznos is. A folyó tápanyagban gazdag hordalélka ugyanis termékenyeken tartja a termőtalajt. Idén azonban a vártnál jóval nagyobb mértékű áradás alakult ki, ami már az ország egyik kultúrális kincsét, a Núbiai-sivatagban fekvő 2300 éves piramisokat is veszélyezteti.

Forrás: BBC

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.09.09 13:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Félhavinál több eső esett néhol
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Elöntötte a Balaton a badacsonyi strandot