Szondát indított a Marsra a NASA

Ma 13:50-kor élőben követhettük a Perseverance marsjáró indítását, mely később kideríti volt-e élet a Marson.

A NASA legújabb marsjárója, a Perseverance, magyar idő szerint 13:50-kor indult az Atlas V rakéta fedélzetén a floridai Cape Canaveral Légibázis 41-es indítóállásáról. A szonda célja, hogy kiderítse, létezett-e egykor élet a Marson, és kőzetmintákat juttasson vissza a Földre. A mintákat a NASA az európai űrhivatal, az ESA segítségével készül visszahozni, a tervek szerint 2031-ig.

Közvetítés:

Az egytonnás, kb. terepjáró méretű robot a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén. Itt egy teljes marsi évet (687 földi napot) fog eltölteni, mialatt esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutat, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt.

A marsjáróval együtt a Marsra érkezik az Ingenuity nevű napenergiával hajtott, 2 kilogrammos kísérleti Mars-helikopter is. Ha túléli a hideg marsi éjszakákat, ez lesz a legelső levegőnél nehezebb repülő szerkezet, amely egy másik bolygó felszínéről felszállva végez repüléseket. Ez a jövőbeli missziók számára a légminták vétele miatt jelentene előrelépést.

Forrás: Qubit.hu

Képek: NASA

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.07.30 9:52


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hajnali hármas randi lesz a hétvégén
Közel kerül egymáshoz a Mars és a Vénusz
Marsi napfogyatkozást örökítetett meg a Perseverance