Sikeres volt a meteorológiai ballon reptetése

Élőben közvetítettük a Pannon Közeli Világűr Ballon Projekttel közös meteorológiai ballonunk feleresztését, a kísérlet sikeres volt. 226 km/órával 32 kilométer magasan. Képekkel!

Az első kép (hétfő 20:25): A ballon majdnem két órát repült, míg elérte végleges pontját, ez alatt 158,6 km-t (légvonalban 139,6 km-t) tett meg. Maximális magassága 31 691 m volt, maximális sebessége elérésekor pedig mintegy 226 km/órával száguldot.

A kép kattintva nagyítható!

A repülés előnézete (3-dimenziós profil - Kattintásra nagyítható)

Videó a ballon szétpukkanásáról (17:44-től látható)

Az alábbi felvétel nagyjából 30 km-es magasságban készült, látszik rajta, ahogyan a ballon egyik pillanatról a másikra kipukkan és darabjaira hullik.

(Bárki megnézheti a repülést tetszőleges szögből, ha letölti ezt a Google Earth KMZ-t)

Start videó a szondáról (vasárnap 19:32): A mérési adatokat, képeket, videókat kiértékeljük és feltöltjük, amint mindenki sikeresen hazaért és kipihente a kalandot. A videón a "felszállás" első pár igen izgalmas perce látható.

Képek hamarosan (vasárnap 15:47): A szondán lévő kamerák képeit és videóit kinyertük, hamarosan néhányat megmutatunk olvasóinknak is!

Megtaláltuk! (vasárnap 12:46): A földert ért szondát megtaláltuk, további képek hamarosan.

Földet ért! (vasárnap 11:43): Visszaért a világűr pereméről a szonda. A pontos koordináták közlésétől a szonda felkutatásáig eltekintünk.

Nemsokára földet ér (vasárnap 11:35): Káloztól északra, mindössze 1000 méter magasan ereszkedik a szonda, perceken belül földet ér.

Közel 200 km/h (vasárnap 11:17): Lepsény felett robog a szonda, a legfrissebb adatok szerint 196 km/h sebességgel, nagyjából a Himalájával megegyező magasságban.

Ereszkedik! (vasárnap 11:05): Rövidesen földet ér a szonda, a ballon kipukkanása után rohamosan veszti a magasságát, jelenleg Balatonkenese felett ereszkedik.

Visszajött a jel (vasárnap 10:58): Fél óra adatkapcsolati szünet után ismét vannak telemetria jelünk, 32 kilométer magasan száll a szonda, jelenleg Balatonfüred felett repül.

12 km magasan a szonda (vasárnap 10:20): 10:16-kor a szonda 133 km/h-s sebességgel Zalaszántótól délnyugatra sodródott tovább, 11 746 méteres magasságban.

Előzmények

2013. március 17-én a kora reggeli órákban lelkes csapat érkezett a nyugati országrészbe, hogy az augusztusi felengedés után egy újabb szondát eresszen fel a légkörbe. 

A szonda tartalma: fényképezőgép, HD kamerák, APRS GPS vevők, sugárzásmérő, hőmérséklet- és páratartalom mérő szenzor, légnyomásmérő és még sok újdonság és még sok újdonság, aminek az eredményeiről később még mindenképpen beszámolunk.

9:50-kor Hegyhátsálon a ballont felengedtük, csapatunk jelenleg a szondát autóval követi. Várhatóan a Bakony felett fog elrepülni a szonda, a szimulációk szerint Dunaújváros környékén fog földet érni. A ballon útja itt követhető.

A Projektben a következő emberek, szervezetek vettek részt, akiknek egytől egyig szeretnénk külön köszönetet mondani.

Hegyi Norbert, a Pannon Közeli Világűr Ballon Projekt csapatának lelke, Csák Balázs, Benkő Imre, HG1BEN amatőr rádiós, emellett az Astrotech Kft képviseletében Dr Hegedűs Tibor, a Szombathelyi Műszaki Szakképzőiskola és Kollégium Gépipari Szakközépiskolájának diákjai és Pagony Péter, Goda Zoltán, a Galileo Webcast csapata (Tepliczky István), a Hegyhátsáli Csillagvizsgáló Alapítványtól Tuboly Vince és Póczek Sándor, valamint prradio.hu képviseletében Ferenczi Róbert mind-mind lelkes résztvevői a projektnek. Steinerné Lénárt Juditnak is külön köszönetet szeretnénk mondani a vendéglátásért, Takács Ágnesnek pedig a profi ejtőernyő megvarrásáért.

A készülődés pillanatai képekben:

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.03.17 8:27


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Bemutatták a harmadik generációs meteorológiai műhold képeit