Elő a kívánságokkal, itt a meteorraj!

Hétfő éjjel alig volt felhő az égen, kedvezőek voltak a feltételek a hullócsillagok megfigyelésére. Látványos fotók készültek.

Hétfő éjszaka:

HeavenMan káprázatos fotója, köszönjük!

Jónás Károly gyönyörű felvételei Apajból, köszönjük!

Omegas (Czirok Bence) a Kardoskút Fehér-tó közelében készült fotója, köszönjük!

Hódos Tamás fotója, köszönjük!

 

Vasárnap éjszaka:

"Tegnap este Apajtól délre telepedtünk ki egy kicsit meteorozni. Sok apróság mellett csak néha néha volt egy egy fényesebb. Az éjszaka talán egyik legszebb darabja ez a kb. -4 -5mfényes jószág volt a Polaris és a radiáns között félúton, 23:24:51 UT-kor " - számolt be Jónás Károly.

Köszönjük szépen a remek fényképet!

Pintér István, keszthelyi felhasználónk is hullócsillagokat kapott lencsevégre:

Köszönjük a fotót!

Vasárnap éjjel is nagy számban potyogtak a hullócsillagok. Az égi látványosság megfigyelésére a Dunától nyugatra adódtak kedvezőbb feltételek. A rajtagok okozta visszaverődések detektálására szolgáló állomás internetes adásában is nyomon követhető a csillaghullás aktivitásának alakulása a www.galileowebcast.hu oldalon.

Előzmények

Minden évben július közepétől augusztus második feléig bezárólag a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös keringési pályáján. Az ilyenkor megfigyelhető Perseidák meteorraj az üstökös törmelékének sűrű részéből származik. A porfelhő alkotói meteorként lépnek be a légkörbe, ahol nagy sebességüknek köszönhetően a súrlódástól felhevülnek, majd elégnek, anélkül, hogy földet érnének. Nevüket a Perseus csillagkép után kapták, ugyanis a csillaghullás maximuma ebből az irányból figyelhető meg.

Hol és mikor figyeljük az égboltot?

A meteorzápor legnagyobb aktivitását augusztus 5. és 15. között éri el, ráadásul több kisebb meteorraj is ilyenkor keresztezi Földünk útját. Idén a Perseidák maximuma 12-éről 13-ára virradó éjszakán jelentkezik. Péntek, de főként szombat éjjel, óránként akár 100-nál is több hullócsillagot számlálhatunk, csak a Hold fénye vagy a felhős égbolt jelenthet akadályt, így érdemes több napon át is kémlelni az eget ezekben a napokban.

Novakx5 fotója a tavalyi Perseidákról, köszönjük!

Az esti órákban a Perseus csillagkép még alacsonyan található, ilyenkor a meteorok bár hosszabb utat tesznek meg a légkörben, kevesebb a számuk, majd éjféltől már magasabbra helyeződik a rajtagok útvonala, és többet is figyelhetünk meg belőlük.

A csillagvadászathoz a mesterséges fényszennyezettségtől mentes helyek lesznek a legalkalmasabbak. Kimondottan csillaglesre alkalmas helyszíneket találhatunk a Zselic, a Bakony, a Hortobágy és a Bükki Nemzeti Park területén, illetve részt vehetünk az eseményhez kapcsolódó, szervezett programokon is.

Bakos Liza augusztus 5-i fotója, köszönjük!

A jelenségről készített fotóikat várjuk képtárunkba.

Borítókép: Dürvanger Zsolt

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2017.08.09 19:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Észlelőink is rózsaszínben látták a világot - fotókon a péntek esti sarki fény