Elmozdulnak az országhatárok a klímaváltozás miatt

Konfliktusokat szül a hó- és jégolvadásból adódó területmódosulás az országhatároknál.

Térképeket kell módosítani a kliímaváltozás következtében olvadó jég és gleccserek miatt - írja cikkében a Másfélfok. Többek közt Chile és Argentína, illetve India és Pakisztán között is vitákat szül a jégtakaró és a gleccserolvadás következtében deformálódó "felszín", de nem kell ilyen messzire menni, Olaszország északi részén is fennáll ugyanez a probléma.

Bár az országok elismerték a "mozgó határ" fogalmával illetett megállapodást, nagy változásra eddig nem került sor. A megállapodás szerint a jéggerincekre és gleccserekre kitűzött határvonalak a gleccser mozgásával módosulnak, a jéggerincek olvadásával pedig általában egy közeli sziklagerincre kerülnek át. A Matterhorn (4478 méter) hegycsúcs közelében található Rifugio Guide del Cervino, ezidáig Olaszországhoz tartozó olasz étterem tulajdonosa szerint az események 2003 óta viszont felgyorsultak, mely a rekord meleg évek és a gleccserek gyorsabb olvadásának számlájára írható. Eltűnt ugyanis a határvonalat jelölő jéggerinc az Alpok hegyvonulatának olasz és svájci határszakaszáról. Az érintett területre Svájc és Olaszország egyaránt igényt tart, mindkét fél a sajátjának gondolja az említett részt, ahol az étterem is található. Olaszország nem tágít az étterem mellől, Svájc viszont az eltolódott jéggerincre és ezáltal az eltolódott határra) hivatkozva magáénak tekinti a helyet.

Nemcsak a jég zsugorodása alakítja át a határokat, hanem ebből adódóan a tengerszint emelkedése is. A tengerparti országok folyamatosan veszítenek területükből. Louisiana államban például másfél óránként egy focipályányi területet hódít meg a tenger. Ez messze nem egyedülálló probléma, szerte a világban emelkedik a vízszint, visszahúzódnak a partszakaszok. A Climate Central térképén 2100-ig láthatjuk (a klímaváltozás jelenlegi mértékével számolva), amint a tenger a partok fölé emelkedik.

Tengerszint emelkedés előrejelzése 2100-ra (Climate Central)

Forrás: Másfélfok.hu

Borítókép: Pixabay

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.05.25 16:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Bakonyból is lehetett látni a Schneeberg havas csúcsát
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján