Elmosta az ár Indonézia fővárosát

Tízezreket kellett evakuálni Jakartából, a fővárosban hatalmas pusztítást okozott az árvíz.

Szomorú napokat hozott az új esztendő Indonéziába. A több mint egy hétig tartó intenzív esőzés hatalmas károkat okozott az indonéz fővárosban. Az esetet az elmúlt

évtizet legnagyobb monszunesőzéseként

tartják számon. A rettenetes ár nemcsak önmagában jelentett pusztítást a városra, hanem a külsőbb körzetekben, az eső által több földcsuszamlás is áldozatokat követelt. Megszaporodtak az áramütéses balesetek is a napokban.


Forrás: Instagram @caplang


Forrás: Facebook-Rino Arif Febriyanto

Közel 400 ezer ember keresett menedéket otthonaiktól távol. Tízezreket evakuáltak, miközben sokan lakóhajókra kényszerültek, és azóta is várják a segítséget. 

Becslések szerint Jakartában az árvízszivattyúknak csak körülbelül 10%-a működik, így a kormány más megoldáshoz folyamodott. Felhőoszlató projektet indítottak, annak érdekében, hogy csökkentsék, illetve megakadályozzák az újabb esőfelhők érkezését.

Helyi szervezetek jelentései szerint a város alatti föld destabilizálódott, és így Jakarta a világ leggyorsabban süllyedő városa lett. Számos felszíni vízforrás szennyezetté vált, veszélyeztetett térséggé nyilvánították a főváros több körzetét. Dwikorita Karnawati, a Meteorológiai, Klimatológiai és Geofizikai Ügynökség vezetője elmondta, hogy további süllyedésre számítanak, és a szélsőséges csapadék esélye a jövőben is folytatódik, valószínűleg több árvízzel jár majd, amíg az esõs évszak áprilisban véget ér.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.01.04 15:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Félhavinál több eső esett néhol
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött