Elkezdődött a szarvasbőgés, fokozott figyelem kell az utakon

Szarvasbőgés idején a vadak aktívabbak, kiszámíthatatlanabbak, gyakrabban kiszaladhatnak az utakra.

Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés, amikor a szarvasok izgatottabbak, jóval aktívabbak, a csökkent veszélyérzetük miatt gyakrabban kiszaladhatnak az utakra. Aktivitásuk késő délutántól kora délelőttig a legélénkebb, a hűvösebb idő pedig növeli a bőgés intenzitását, írja honlapján az Agrárminisztérium.

Fotó: szabóisti

Jellemzően először az ország déli és nyugati részein kezdődik a szarvasbőgés, először Baranya, Somogy, Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul ez az időszak. Fokozott figyelemre hívják fel a figyelmet az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon. A szarvasok tetemes mérete miatt egy esetleges balesetben a járművezető és az utasok is szenvedhetnek akár súlyosabb sérüléseket, a jármű pedig akár totálkárossá törhet. Bekövetkezett ütközés után kérjünk segítséget a 112-es számon és ne nyúljunk az állathoz, mert az még rúghat, haraphat, az agancsával súlyos sérülést okozhat.

Szürkülettől érdemes mérsékelni a sebességet, ezzel csökkenthetjük a féktávolságot, ha pedig vadat látunk, mindenképpen lassítsunk!

Forrás: Agrárminisztérium

Borítókép: szabóisti

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2021.08.25 14:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
-2, -3 fok lesz holnap reggel északon
Hajnali fagyokkal indul húsvét hete