Elkezdett esni az eső, de a talajt nem érte el

A radaron csapadék látszott pénteken, mégsem esett az eső. Miért?

Pénteken a hidegfront mögött hidegebb, szárazabb levegő érkezett hazánk fölé. A magasabb szinteken csapadék képződött, mely a radaron zöld színnel jelent meg. Ugyanakkor

a talajra nem hullott szinte egy szem eső sem.

Ennek az az oka, hogy az alacsonyabb légrétegekben, nagyjából a 900 hPa-os és a 700 hPa-os szint (nagyjából 1000 m és 3500 m) között rendkívül kiszáradt a levegő. A hulló csapadék a nagyon száraz légrétegben elkezdett párologni, és mire ennek a rétegződésnek az aljára ért, szinte teljesen elpárolgott, így a talajt lényegében már nem érte el hulló csapadék. Az alábbi grafikonon is jól látszik, hogy milyen mértékű volt a légkör kiszáradása.

Forrás: wetter3.de

A grafikonon a légkör vertikális szerkezeti állapotát látjuk a péntek délutánról az északi szélesség 48°-án. Az vízszintes tengelyen a hosszúsági körök vannak feltüntetve (nagyjából Lisszabontól Kijevig), a függőleges tengely pedig a légkör magassági szintjeit mutatja nyomásszintek által meghatározva, kb. 10 kilométeres magasságig. Ugyanakkor láthatjuk skálázva a relatív nedvességet is, a kékes szín a száraz levegőt jelzi. A fekete nyíl pedig azt mutatja, hogy a keleti hosszúság 20°-a körül milyen alacsonyra tudott eljutni a rendkívül száraz, 20% alatti, helyenként 10% körüli relatív nedvesség.

Borítókép: TGabor81

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2018.06.23 15:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
Hó és jég, reggel dér fehérített