Elkészült közösségi árvíz- és belvíztérképünk

A mentésben és kárelhárításban is segíthet új, képes-informatív, geolokációs esemény- és helyzettérképünk. Már működik, teszteljük együtt!

A március 15-ei hóhelyzet során nem csak az derült ki, hogy milyen fontos a közösségi időjárás-jelentés, hanem az is, hogy milyen sokan ajánlottak segítséget, meleg ételt-italt, szállást, menedéket vagy - ami még fontosabb - információt a bajba jutottaknak.

Pillanatok alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a civil alapokon működő, önszerveződő rendszer rendkívül hatékonyan működött; késedelem nélkül, azonnal megjelentek és tovább-oszthatóvá váltak a legfontosabb helyzetképek, hírek, útvonalak és tájékozódási pontok.

A rendszerben résztvevők mind tudósítóvá is váltak, hozzájárultak a pontosabb kép kialakításához és segítették egymást. Az Időkép ilyen jellegű eseményekhez szeretne egy állandóan működő, kifejezetten erre a célra optimalizált platformot biztosítani.

Az sem lehet kérdéses, hogy egy-egy ilyen helyzetben az információk értéke jelentős mértékben megnő, ha azok átfogó térképen kerülnek ábrázolásra, ahol azonnal látszik az eloszlás, a csomópontok, a logisztikai lehetőségek sokasága. Így a rendszer két irányba, duplán is hasznos - nem csak a bajba jutottaknak, hanem a katasztrófavédelmi és kárelhárítási, hivatalos szervek munkáját segíthették, kiegészítő jelleggel.

Az Időkép a most kialakulóban lévő -  ár- és belvízhelyzet kapcsán olyan, célirányos fejlesztésbe kezdett, ahol a fontos, vagy a kárelhárítást-, mentést segítő képek, hírek, információk éppen ilyen céllal oszthatóak meg és hozhatóak nyilvánosságra, bárki által.

A térkép friss változata ide kattintva nyitható meg!

A fejlesztés és vizualizáció mostani - legelső - fázisában arra van lehetőség, hogy regisztrált észlelőink a térkép releváns pontjára kattintva tölthessenek fel az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatos fotókat és kapcsolódó leírásokat, információkat.

A rendszer tovább fejlesztésével csapatunk régi ötlete valósulhat meg, néhány összefoglaló gondolat ezekkel kapcsolatban:

1) Általános környezeti eseménytérképpé bővítjük a vizualizációt. Nem csak ár- és belvizet, hanem például földrengést, meteort, különös fényeket / villanásokat, furcsa repülő tárgyakat, feltételezett gömbvllámokat, aszálykárokat, erdő- és bozóttüzeket, egyéb szélsőséges, különleges vagy érdekes eseményeket lehet majd ikonokkal jelezni; hozzájuk híreket kapcsolni, többletinformációkat elhelyezni.

2) Réteges szerkezetűvé tesszük a térképet; ki- és be lehet majd rajta kapcsolni a különböző típusú események megtekintését.

3) Kiterjesztjük az időbeli dimenziót a jövő irányába is, ahol tervezett vagy várható eseményeket - példul várható csillaghullás, esetleg holdfogyatkozás időpontja,  de szélesebb körben kiterjesztve és általánosítva, pl: kültéri / szabadtéri fesztiválokat, rendezvényeket lehet majd felvenni ami által egy általános közösségi alapokon szerveződő eseménytérképet kapunk.

 

4) Archívum- és időszak-választás, vagy újrajátszás a vizualizációban; Egy csúszka segítségével szabadon mozoghatunk majd előre-hátra az időben. Újrajátszhatjuk a már megtörtént szituációkat, vagy kitekinthetünk a jövőben bekövetkező eseményekre.

5) Intelligens kapcsolati háló teremtése az egyes múlt-, jelen- és jövőbéli események között. A térkép nagyíthatósága, állandó infrastrukturális elemek (menedékek, orvosi ellátás / kórházak, helikopterleszállók, benzinkutak, rendőrörsök, elsősegélynyújtó helyek, tűzoltóbázisok, vízimentők, stb) elhelyezésének, működésük, elérhetőségük véleményezésének lehetősége.

Bár jelen pillanatban még csak regisztrált észlelőink tölthetnek fel képeket (a visszaélések elkerülése miatt), térképünkre, hamarosan minden nézőnknek lehetősége nyílik erre. Ilyen esetben egy halvány, kérdőjeles "pötty" mutatja majd az adott helyen, hogy információ érkezett, de az szerkesztőségünk jóváhagyására vár. Ezt természetesen igyekszünk minél hamarabb megtenni, de később akár a közösségi jóváhagyás lehetősége is felmerülhet, gyorsabbá téve a folyamatot.

Reméljük, hasznosnak bizonyul új fejlesztésünk, és sokan élnek majd annak lehetőségeivel. Várjuk nézőink, és persze a kárelhárításban részt vevők észrevételeit, javaslatait - Köszönjük!

2013. március 31.
Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2013.03.31 23:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Homokzsákokkal és szivattyúzással védték Balatonfüreden az üzleteket
Tetőzött a Tisza Szolnoknál
Hétvégén tetőzött a Tisza