Elérte Floridát a 200 km/h-s széllel tomboló Idalia hurrikán

3-as kategóriájú hurrikánként csapott le Florida északnyugati partvidékére az Idalia hurrikán, ami korábban a 4-es kategóriát is elérte.

Elérte Floridát az Idalia hurrikán. A trópusi ciklon tegnap reggel érte el az 1-es kategóriát, majd a Mexikói-öböl rendkívül meleg vízfelszíne fölött rövid idő alatt 4-es kategóriájú hurrikánná erősödött.

Idalia végül 3-as kategóriájú hurrikánként csapott le Florida nyugati, északnyugati partvidékén, Keaton Beach közelében.

A legnagyobb széllökések elérhetik a 200 kilométer/órát, emellett a vihardagály is komoly veszélyt jelent, hisz akár 4-5 méterrel is megemelkedet a tengerszint,

nagy területet áraszthat el a tenger. Jelenleg 169 ezer ember maradt áram nélkül Floridában és több ezer ember hagyta el otthonát a közeledő hurrikán miatt.

Az Idala hurrikán nem sokkal a partotérés előtt | Műholdkép: NOAA

Idalia a harmadik hurrikán az elmúlt egy évben, ami elérte Floridát a szeptemberi Ian és az októberi Nicole hurrikánok után. A következő órákban északkelet felé halad tovább Georgia és Dél-Karolina partvidéke felé, miközben folyamatosan veszít erejéből.

Borítókép: Illusztráció

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.08.30 15:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Valóban augusztus 20-tól jön az ősz?
A kék szuperhold fénye világította be az estét
Káprázatos holdszivárványt fotóztak az Adrián