Elérte Európát a kaliforniai erdőtüzek füstje

A műholdképeken is jól kivehetőek a kontinensünk feletti füstsávok.

Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó jet streamnek (futóáramlás) köszönhetően már Európába is eljutott. 

Jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén. A kontienest a Batikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el. 

Az USA-ban tomboló erdőtüzek füstje Európa fölött a Sat24.com műholdfelvételén

A NOAA RAP modelljének szombat reggelre vonatkozó előrejelzésén is látható hogyan terjed az erdőtüzek füstje kisebb-nagyobb koncentrációban kelet felé, Európa irányába.

A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst általunk is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

Füstsávok a csehországi Kladnoban lévő webkameránkon:

A NOAA fentebb megjelenített modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.09.12 11:53


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög kavarta fel a szombat délutánt
Vasúti talpfák égtek Rákosrendezőn
Homályosan indult a nagyszombat