Elcsendesült a világ

Szeizmológusok követték nyomon, hogy a koronavírus hatására kevésbé vibrál a Föld felszíne.

Az emberek mindennapi tevékenységeik során rengeteg zajt keltenek. Talán kevesen gondolunk bele, hogy a gépjármű-közlekedés, az utcákon sétáló tömeg vagy a repülőgépek forgalma olyan rezgéseket okoz a földfelszínen, amelyek a földrengések mérésére használt szeizmométereken kimutathatók. A világszerte megtalálható mérőeszközök folyamatosan figyelik a földfelszín minden rezdülését, de a koronavírus járvány széleskörű elterjedése miatt valami megváltozott a mérési adatokban.

A járvány elleni védekezés érdekében bevezetett intézkedések pont a mindennapi nyüzsgést és zsúfoltságot igyekeznek minél jobban visszaszorítani. Egyre több helyen csendesedett el a világ és ezt a szeizmográfok is igazolják.

A garfikonon Kína Enshi városának szeizmológiai mérései láthatóak, rózsaszín háttérrel a karantén ideje alatt végzett mérések:

Thomas Lecocq, a Belga Királyi Obszervatórium geológusa brüsszeli otthona körül végzett szeizmikus méréseket, és az adatokat, grafikonokat a Twitteren osztott meg, ami világszerte felkeltette a tudósok figyelmét és számos helyen (Svájc, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Kína, Nepál, az Egyesült Államok, Új-Zéland, stb.) készültek sorra a hasonló mérések.  A zajcsökkenés Brüsszelben tovább folytatódott és a kutató azt mondja, a jelenség példátlan lehet: "Azt hiszem, ez az első alkalom, hogy egy ilyen dolog globális szinten történt."

Noha határozottan kimutatható az emberi aktivitás visszaesése, a szeizmikus változás nagysága számos más tényezőtől függ, például a népsűrűségtől, közeli ipari tevékenységtől vagy hogy városon belül hol helyezik el a műszert. Brüsszelben a COVID-19 megjelenése óta

30-50%-kal alacsonyabb a szeizmikus aktivitás

az átlaghoz képest, hasonlóan a karácsony ideje alatti "lecsendesedéshez". Nepál egyes városaiban 80%-os a csökkenés.

A puszta kíváncsiságból indult mérések más szempontból is értékesnek bizonyulhatnak. Alacsonyabb háttérzaj mellett több más hangot hallunk, mondta Celeste Labedz a Kaliforniai Technológiai Intézet doktorandusza. Olyan távoli földrengések érzékelhetők, amik korábban elvesztek a nagy zajban. Segít tanulmányozni a Föld természetes rezgéseit, mint például a folyóvizek áramlását, amelyek az emberi tevékenységhez hasonló frekvenciasávba esnek.

Tudósok egy csoportja pedig magát a zajcsökkenést vizsgálja egy száloptikai hálózaton keresztül Kalifornia Palo Alto városában. A szeizmométerrel ellentétben ez az optikai hálózat több száz helyen képes mérni a zajt, mondta Nate Lindsey, a Stanford Egyetem szeizmológusa. Egy korai következtetésként Lindsey és munkatársai úgy találták, hogy egy helyi kórház környezete az autópályák forgalomcsökkenése mellett is zajos maradt. A száloptikai hálózat adatai annyira pontosak, hogy észlelik az elhaladó autókat, ami segíthet az emberek mozgásának kezelésében egy jövőbeli válság során.

Április 1-jén Lecocq kitett egy felhívást, hogy a kutatók gyűjtsék össze a szeizmikus mérések adatait, hogy könnyű legyen a hozzáférés a globális csend elemzésével foglalkozó kutatók számára. 

Forrás: National Geographic

Borítókép: Chiara Goia, Milánó

Szerző: Herrmann Dóra, Varga Sándor
Megjelent: 2020.04.09 21:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Pécsen, sőt Budapesten is érezni lehetett a montenegrói földrengést
Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön
Itthon is érezni lehetett a szombat esti földrengést