Együttműködés a Nemzetvédelmi Egyetemmel

Közös kutatás-fejlesztési programot indít az Időkép és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a Szolnoki Katonai Repülőbázison.

A meteorológia egészen új szférájába lép az Időkép azzal, hogy mostantól a Nemzetvédelmi Egyetemmel együttműködésben kutathatja az időjárás különböző eseményeit, veszélyes vagy éppen érdekes jelenségeit - és persze a légkör, illetve szeszélyes időjárásunk egyre gyakoribb meglepetéseit. 

Egyedülálló kísérletek, megfigyelések, predikciók és verifikációk egész sorának elvégzésére nyílik majd lehetőség a hosszú távú, közös program keretében, az Időkép és az egyetem szolnoki helikopterbázisán települt Repülésmeteorológiai Laboratóriumának erőforrásait egyesítve; talán olyanokra is, amelyeket még sehol máshol nem próbáltak ki a gyakorlatban. 

Az együttműködési nyilatkozatban megfogalmazott célok igen sokrétűek, de magától értetődő, hogy a radar-, villám-, szél- és műholdas megfigyelések, illetve ezek kombinációi, majd a különféle kísérleti predikciók utólagos verifikációi kiemelkedő helyet foglalnak el a listán.

Az együttműködés bázisát a résztvevő két szervezet oktatói, kutatói, hallgatói, valamint a laboratórium eszközparkja és az Időkép saját fejlesztésű, nagy tér- és időbeli felbontást lehetővé tevő távérzékelési eszközei adják. Kihasználva az említett tudás- és eszközbázist, kiegészítve azt a repülőtér adottságaival igen értékes és egyedi kutatási eredmények születhetnek.

A project során vizsgálni fogjuk például a jegesedési szituációkat, a látástávolság időbeli változását, vagy éppen a zivatarfejlődést, amelyeknél összefüggéseket keresünk majd például a repülőtér légtereiben fejlődő zivatargócok mozgása, életciklusa, csapadék-jellegének és kiválási magasságának változása, valamint az azonos körzetben lecsapó vagy felhő-felhő villámok sűrűsége és eloszlása között. Ez nagyban segítheti az ultra-rövidtávú előrejelzések pontosítását.

Nem titkolt célunk az sem, hogy az egyetem Repülésmeteorológiai Laboratóriumában kísérleti céllal futtatott WRF modellbe az adott globális modelladatok mellett az Időkép mérőpontjainak, valamint távérzékelési hálózatának adatait is asszimiláljuk. Reményeink szerint ez minőségi javulást eredményezhet az említett modell beválási statisztikájában.

Számtalan egyéb projectet is tervezünk, mint például 3 dimenziós radarkép létrehozása; saját, újra felhasználható, video-rögzítésre ill. képtovábbításra is alkalmas magaslégköri szondák fejlesztése; közelkörzeti szélprofil-vizualizáció; magassági szélviszonyok térbeli, szintenként szeparált irányvektorainak meghatározása - csak néhány az érdekes és újszerű fejlesztési irányvonalak közül. Ezek természetesen nem azonnal, hanem több év alatt jöhetnek létre – mely folyamathoz az első lépést már megtettük.

Bejelentésünkkel egy időben - már az együttműködésünk keretein belül – az egyetem szolnoki bázisán működésbe lépett és a villám-lokalizációs hálózathoz csatlakozott harmadik LD-250-es szenzorunk. A harmadik villámdetektor becsatlakozása a rendszerbe tovább pontosította a légköri elektromos kisülések hely- és térbeli behatárolását.
Az Időkép számára nagy megtiszteltetés, hogy a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetemmel közös kutatásokat folytathat és az együttműködési nyilatkozat aláírását megelőző, több hónapos előkészítési folyamatban nyújtott kiemelkedő segítségükért külön köszönetet szeretne mondani:

- Dr. Lakatos László nyá. okl. mk. vezérőrnagynak, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem főtitkárának,
- Prof. Dr. Óvári Gyula nyá. okl. mk. ezredesnek, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, Bolyai János Katonai Műszaki Kar, Repülő és Légvédelmi Intézet igazgatójának,
- Dr. Palik Mátyás alezredesnek, a ZMNE Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék, tanszékvezető, egyetemi docensének,
- Dr. Bottyán Zsolt századosnak, a ZMNE Repülésirányító és Repülő-hajózó Tanszék, egyetemi docensének.

Az együttműködés során elért eredményekről természetesen időről-időre tájékoztatjuk majd érdeklődő nézőinket, addig is várjuk az esetleges véleményeket, észrevételeket.

Köszönjük!

2010. szeptember 1.
Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.09.01 23:28


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Némán jöttek a záporok
Kiterjedt zivatarrendszer súrolta a délnyugati határt
Zivatarok robbantak ki az Adrián