Együttállások miatt kémlelhetjük az eget

Hétfő éjjel a Hold, a Jupiter és az Uránusz, kedden éjjel pedig a Hold és a Fiastyúk randevúzik egymással.

Hétfőn éjjel 22 óra után már megfigyelhetünk az éjszakai égen a Hold és a Jupiter együttállását. A Jupiter látszólag nagyjából 2 fokkal lesz a Holdtól jobbra a keleti-északkeleti horizont felett - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Égi kísérőnktől körülbelül 6 fokra balra pedig az Uránusz lesz megtalálható, de ez a bolygó szabad szemmel nem lesz látható, megfigyeléséhez távcsőre lesz szükség.

 A Hold, a Jupiter, az Uránusz és a Fiastyúk helyzete szeptember 4-én éjjel 22:50-kor | Forrás: Stellarium-web.org

Kedden éjjel a Hold és a Fiastyúk fog látszólag szorosan együttállni. 22 óra után már érdemes lesz párosukat keresni az északkeleti horizont felett. Ekkor a Hold felett nagyjából másfél fokra lesz látható a Fiastyúk, az éjszaka további részében viszont távolodni fognak egymástól, hajnalra már nagyjából 3 és fél fok lesz közöttük a látszólagos távolság. Ugyanakkor ezen az éjszakán még a páros közelében fog tartózkodni a Jupiter is.

Mennyi felhő lesz az égen?

A csillagászat szerelmeseinek kedvez az időjárás ezeken az éjszakákon, ugyanis hazánk felett alig lesz felhő az égen, sokfelé derült éjszakákra van kilátás, így mindenhol jó lehetőség adódik az együttállások megfigyelésére.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Babus Patrik (Nagykeresztúr)


Szoktad figyelni az együttállásokat az éjszakai égen?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.09.04 14:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ma este ismét a holdsarlóban gyönyörködhetünk
Egyre csodásabb a nyári Tejút
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot