Egyszer fent, máskor lent

Szombaton újra melegszik az idő, majd vasárnap ismét egy hidegfront kopogtat hazánk északnyugati kapuinál.

Éjjel megérkezett térségünkbe az előrejelzési modellekben hétfő óta megjelent hidegfront: déli tájainkon helyenként 10-20 mm csapadék hullott, a délelőtti órák folyamán is folytatósott az esős idő. Eközben északon már ragyogóan napos idő uralkodott, a hidegfront felhőzetének hátsó pereme igen éles kontraszttal rendelkezett, melynek mentén több helyen is látványos magasszintű felhőket figyelhettünk meg, így például a főváros térségéből is. 

A mai nap folyamán délen, délkeleten délutánig még további csapadékra készülhetünk, miközben északon gyönyörű kék ég, szikrázó napsütés vár ránk. Fokozatosan legyengül a szél is, délután kevéssel 20 fok fölötti értékek lesznek a meghatározóak.

Szombaton aztán délire fordul az áramlás, elsősorban a déli megyékben egy napra újra nyárias magasságokba, helyenként 28-30 fokig emelkedik a hőmérséklet, miközben északon felhősebb, kissé hűvösebb marad az idő.

Vasárnapra itt az újabb gyenge hidegfront, mely megosztja majd hazánkon belül az időjárást: északnyugaton, nyugaton hűvös, felhős, szeles időre készülhetünk, elsősorban a nap első felében alakulhat ki majd kisebb eső, zápor. Ezzel szemben a déli és keleti tájakon marad a nyári meleg, Békés, Csongrád megyében akár 30 fokkal is búcsúzhat a szeptember.

Október első két napján is maradhat időjárásunk változékony jellege, a vasárnap érkező és térségünk fölött veszteglő gyenge front hatására több helyen kialakulhatnak majd záporok, elsősorban az ország délkeleti felén zivatarok. Kellemesen meleg marad viszont az idő, általánosságban 25 fok körüli csúcshőmérséklet lesz jellemző. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.

A cikkünkben megjelent képek Kisjani60 és Adrinatic fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.09.28 11:04


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén