Egyre több megyére terjed ki a tűzgyújtási tilalom

Már 12 megyében van érvényben tűzgyújtási tilalom a száraz idő miatt.

A következő időszakban is alapvetően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, bár a hét első felében néhány helyen lehet futó zápor, illetve hózápor, a szárazságon ezek enyhíteni nem fognak. 

A hetek óta tartó aszályos időjárás miatt szombatra már kilencre nőtt azon megyék száma, ahol tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe, 

vasárnapra pedig tizenkettőre bővült tovább.

Az érintett megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Pest, Fejér, Veszprém és Somogy megye

Térkép forrása: Katasztrófavédelem.hu

Nébih továbbra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A belterületi kerti és növényi hulladék égetése tiltott.

A tiltás alól az önkormányzat adhat felmentést, melyben szabályozza az égetés feltételeit, körülményeit.

Emellett a tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

A száraz időjárás miatt könnyen elképzelhető, hogy a tűzgyújtási tilalmat a következő napokban az egész országra kiterjesztik.

Borítókép: Tiszafüred Időjárás /Nádastűz a Hortobágyon február 26-án/

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.03.06 12:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szomjazik az Alföld
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében
Kiderült, hogy mi okozta a súlyos aszályt 2022-ben az Alföldön