Itt az influenzajárvány

Magyarországgal együtt 20 európai országban tombol földrajzilag kiterjedt influenzajárvány.

A 2012-2013. évi influenzajárvány az átlagosnál sokkal korábban, már decemberben elkezdődött az Amerikai Egyesült államokban, és azóta Európában is egyre több ember szenved a betegségtől. Magyarországgal együtt összesen már 20 ország számolt be a kontinensen földrajzilag kiterjedt influenzajárványról az egészségügyi szervezeteknek. Ezeket az országokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) pirossal jelzi járványtérképén, mely az ötfokozatú skálán a legmagasabb szintnek felel meg. 

A 2013. február 4. és 10. közötti időszakról összesen 28 állam jelentett adatokat az ECDC-nek. Ezen országok csaknem felében jelentősen nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Több mint 50 százalékuk légúti mintáiban mutatták ki az influenzavírusok valamelyikét. Az európai influenza figyelőszolgálat indulása óta fele-fele arányban mutatták ki az influenza A és B vírusokat.

Hazánkban az ÁNTSZ adatai szerint a múlt héten 32200 ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, mely közel 40%-kal több, mint az azt megelőző héten regisztrált betegek száma. A betegek többsége 14 alatti gyermek, illetve 15-34 év közötti fiatal, a legkevésbé pedig a 60 év fölötti korosztály érintett. Kiugróan magas (73,7%) volt a gyermekek aránya Nógrád megyében. Valamennyi megyében emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma, a legnagyobb mértékben Békés és Nógrád megyében.

Terjed az influenza - forrás: Google Flu Trends

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói az okokat vizsgálva összefüggést találtak a klímaváltozás és az influenzajárvány korábbi megjelenése között. Eszerint melegebb teleken az influenza kevésbé terjed, kevesebben is kapják meg, ami miatt a lakosság nagyobb aránya lesz kevésbé védett a következő évben. Ez történt tavaly is: a 2011/12-es tél az egyik legmelegebb volt az Amerikai Egyesült Államokban és Európban is az átlagosnál enyhébbnek bizonyult, az idei influenzajárvány pedig az egyik legsúlyosabb. 

A kutatók kimutatták, hogy az enyhébb tél után az idei járvány 72 százalékkal súlyosabb az átlagosnál, a járvány növekedési üteme pedig az átlagosnál 40 százalékkal magasabbnak bizonyult és az átlagosnál 11 nappal korábban tetőzött.

Forrás: HVG, Femina, ÁNTSZ, Google Influenzatrendek

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.02.21 14:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Időnként az eső is eshet az idei utolsó Eb-selejtező meccsen
Egy bolgár gólya Magyarországot választotta Afrika helyett
4-es erősségű földrengés volt Békésben