Egy viharciklon, Ciaran frontja érkezhet pénteken

A gyors mozgású ciklon pusztító szelet hozhat Nyugat-Európába, hozzánk már gyengülve fog elérni.

Meteorológiai szempontból izgalmas hét előtt állunk: halloween napján, azaz kedden, valamint pénteken és vasárnap is elérhet bennünket egy-egy hidegfront. A valószínűségi előrejelzéseket mutató fáklyadiagram nagyjából úgy néz ki a következő időszakra, mintha egy magashegység csúcsait kellene megmásznunk: a hőmérséklet egyszer fel, egyszer leszalad a magasból, azaz hol hidegebb, hol melegebb légtömegek áramlanak fölénk.

Európa térségében a halottak napján, azaz csütörtökön egy viharciklon fog megjelenni.

 tudtad?

Hevesebb viharciklonok kialakulására évente csupán néhány alkalommal számíthatunk, általában a téli hónapokban. Ilyen képződmények esetén a ciklonképződési folyamat 5-10x gyorsabb a hagyományos ciklongenezisnél és gyakran erős, orkánerejű szelek, valamint kiadós esőzések kísérik. 

Definíció szerint a viharciklonokban a légnyomás 24 óra alatt legalább 24 hPa-t süllyed, így lesz ez a mostani, Ciaran névre keresztelt ciklonnál is.

Akár 950 hPa alá is süllyedhet a légnyomás a Ciaranban.

Ennek a hidegfrontja érkezhet hazánk fölé pénteken. Ennek pontos időpontja még bizonytalan, hiszen egy rendkívül gyors lefolyású eseményről van szó, amely nagyobb hibákat eredményezhet a modellek futásaiban is. Ezt követően egy újabb viharciklon képződhet majd, ennek a frontja a jelenlegi számítások alapján vasárnap érhet el minket.

Ciaran Nyugat-Európát nem fogja kímélni, akár 130-150 km/órás széllel és hatalmas hullámokkal érkezhet majd a régióba. Magyarországra szerencsére már legyengülve ér a hidegfrontja, de még így is 60-80 km/órás lökéseket és kiadós csapadékot eredményezhet.

Bő egy hónappal ezelőtt az Ágnes névre keresztelt viharciklon csapott le a Brit-szigetekre:

Ahogy említettük, az előrejelzések bizonytalansága viharciklonoknál meglehetősen nagy, a későbbiekben újabb friss cikkel fogunk jelentkezni a témában.

Borítókép: Takács Ákos korábbi felvétele Balatonmáriafürdőről

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.30 9:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 fokos lehet hétvégére a Balaton
Visszatér a napsütés, de a szél gyakran feltámadhat
A záporok előtt még ilyen tükörsima volt a Balaton vize