Egy videóban az év eddigi 5 hazai sarki fénye

Még az év felénél sem járunk, de már 5 alkalommal tűnt fel hazánk égboltján a sarki fény.

Elképesztően látványos, akár szabad szemmel is észlelhető sarki fény táncolt vasárnap este az északi égbolton, melyet több webkameránknak és észlelőnknek is sikerült megörökítenie. Ezzel együtt idén már 5. alkalommal tűnt fel hazánk égboltján az aurora borealis, ami már most felülmúlta a tavalyi 3 észlelést. Ezt megelőzően pedig akár éveket is várni kellett arra, hogy sarki fény jelenjen meg idehaza.

Az idei évben eddig észlelt sarki fények Magyarországon:

 

A sarki fény alapvetően ritkának számító jelenség Magyarországon, de akkor, hogy lehet, hogy ennyiszer láthattuk már idén? A válasz az egyre fokozódó napciklusban keresendő. A mostani, 25. napciklus 2019-ben vette kezdetét és várhatóan 2025 körül érheti el csúcspontját. Ilyenkor megnövekszik a Nap mágneses aktivitása, gyakoribbá válnak a napkitörések, koronakisülések. 

Amikor ezeknek a napkitörések és a koronakisülések eredményeként kibocsátott töltött részecskék elérkeznek a Föld közelébe, kölcsönhatásba lépnek a Föld mágneses terével. Ez a kölcsönhatás a mágneses tér átmeneti deformációját vagy erősödését okozhatja, ami geomágneses viharokat idéz elő. Ezek a viharok befolyásolhatják a sarki fények kiterjedését és intenzitását, valamint zavarokat okozhatnak a rádió- és navigációs jelekben, elektromos áramellátásban és a műholdak működésében.

Így tehát nagy eséllyel nem most láttuk idén utoljára a sarki fényt hazánk égboltján. A következő 2 évben pedig nagyobb számban és nagyobb intenzitással jelentkezhetnek geomágneses viharok, melyek ismét az északi égboltra rajzolhatják az aurora borealis-t.

Borítókép: Pozsik Gábor vasárnap esti felvétele

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.04.24 15:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Meteorzápor jön vasárnap hajnalban
Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg