Egy teliholdnyira lesz egymástól a Vénusz és a Jupiter

A két bolygó a hét közepén lesz legközelebb egymáshoz az esti égbolton.

Az elmúlt héten láványos együttállást figyelhettünk meg az esti órákban, ugyanis a Hold, a Vénusz és a Jupiter hármasa ragyogott a nyugati horizont felett a napnyugta utáni egy-két órában. Rengeteg gyönyörű felvételt is kaptunk a hármas együttállásról.

Március 1-én és 2-án már a Hold nem lesz e két bolygó társaságában, viszont

ezen a két estén lesz látszólag legközelebb egymáshoz a Vénusz és a Jupiter.

Amikor a legközelebb kerülnek egymáshoz, távolságunk mindössze nagyjából fél fok lesz, ami körülbelül a telihold átmérőjével egyenlő. Akár már napnyugta előtt is megpillanthatjuk az égitesteket a nyugati égbolton, ugyanis fényességük ezt is lehetővé teszi, és nem sokkal 20 óra után buknak a horizont alá - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Forrás: Stellarium-web.org

Érdekesség, hogy akár a Jupiter négy Galilei-holdjának (Io, Europa, Ganymede és Callisto) megfigyelésére is esély nyílik mindkét este, de talán március 2-án lehet erre jobb lehetőség.

Forrás: Stellarium-web.org

Hol lehet kevesebb felhő az égen?

Ezen a két estén elsősorban a Dunántúlon és délen találkozhatunk felhősebb tájakkal, emiatt nehézkessé, vagy lehetetlenné válhat a szoros együttállás megfigyelése ezekben az országrészekben, máshol viszont kevesebb felhő lesz az égen, illetve lesznek szinte teljesen derült tájak is. A megfigyelésre a legjobb esély az északi, az északkeleti és a keleti tájakon nyílhat.

Borítókép: Balázs Gábor korábbi felvétele


Megnézed majd a Vénusz és a Jupiter szoros együttállását?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.02.28 15:12


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Az év első nagyobb csillaghullása jön