Egy autó tette tönkre a melegrekordot

Új melegrekord született Skóciában, de pár nap múlva törölték egy nem hétköznapi ok miatt.

Skócia, Wales és Észak-Írország is a legmelegebb júniusán van túl. A térséget erőteljes hőhullám vette uralma alá június végén, július elején.

Június 28-án 33,2°C-ot mértek a skóciai Motherwellben, a Strathclyde Parkban,

de számos helyen mértek még 30°C körüli csúcsértékeket, melyek felvették a versenyt a 30-as években mért rekordokkal. Eddig ebben semmi meglepő nincs, ugyanis folyamatosan hallunk újabb és újabb hőmérsékleti rekordokról. Viszont van egy csavar a történetben.

Fotó: Németh Lajos Ifj. (a kép illusztáció)

Első vizsgálat után hitelesnek találták a mért értéket a valós természeti körülményeket ismerve. Azonban, ebben az esetben is jött az alapos vizsgálat, melynek során esetleges meghibásodást, vagy külső befolyásoló tényezőt kerestek. Ekkor derült ki, hogy egy

járó motorral parkoló jármű túl közel állt a mérőműszerhez,

így tehát nem időjáráshoz kapcsolódó tényező befolyásolta aznap a mérést. Emiatt érvényteleníteni kellett ezt az értéket, de ez mit sem von le a rendkívűli hőhullám erejéből, mely az adott időszakban a Brit-szigetek térségét sújtotta.

Maradt a korábbi rekord

Ennek köszönhetően maradt a korábbi rekord, melyet 2003. augusztus 9-én mértek a skóciai Greycrook-ban, akkor 32,9°C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Forrás: blog.metoffice.gov.uk

Borítókép: Lorinczedit (a kép illusztráció)

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2018.07.05 21:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek