Egy pazar hely a Magas-Tátrában: a Tengerszem-csúcs

Lengyelország legmagasabb pontját volt szerencsénk megmászni, jöjjön egy kis élménybeszámoló.

A túrázók közül talán sokan ismerik a Magas-Tátrában található Tengerszem-csúcsot, mely szlovákul és lengyelül a Rysy névre hallgat. A csúcs különlegessége, hogy éppen a szlovák-lengyel határon található, s gyakorlatilag két csúcsa van: a 2499 méteres a lengyel oldalon, míg a 2503 méteres a szlovák oldalon - tudtuk meg lefelé menet egy serpától, ugyanis szerencsénk volt a minap felmászni erre a csodálatos helyre. Van egy harmadik csúcs is a szlovák részen, de ez egy picit alacsonyabban fekszik.

Az ott a szlovák csúcs | Fotó: Szerkesztőségünk

Néhol csak láncokba kapaszkodva lehetett haladni | Fotó: Szerkesztőségünk

A 2499 méteres csúcs egyébként egyben Lengyelország legmagasabb pontja is. Hosszú és fárasztó gyalogút vezet ide fel, mi a Csorba-tónál kezdtük meg a túránkat, így jó 1200 méteres szintemelkedés állt előttünk felfelé és lefelé... Nem beszélve a közel 24 km-es távról.

A 2499 méteres lengyel csúcs | Fotó: Szerkesztőségünk

Tengerszemek | Fotó: Szerkesztőségünk

De kimondottan szerencsénk volt, a napos időben pazar látvány fogadott fent bennünket, ahol a a Bélai-Tátrától a Krivánig gyönyörködhettünk a csúcsok sokaságában, valamint a völgyekben szétszórt tengerszemekben. Tiszta időben állítólag még a Kékes csúcsa is látszik innen!

A világ egyik legszebb kilátásával rendelkező illemhelye | Fotó: Szerkesztőségünk

A serpától még egy dolgot megtudtunk, mégpedig azt, hogy az úttól nagyjából 200 méterre 3 medvét láttak az imént. Nos, mondanom sem kell, innentől kezdve fütyülve, énekelve, hangosan beszélgetve (személy szerint megrémülve) haladtunk tovább lefelé.

Kilátás az egyik völgyre | Fotó: Szerkesztőségünk

Az út során fújó viharos szél, a sötétben történő leérkezés és a mackókkal való találkozás okozta izgalom ellenére is azt mondom, érdemes volt megtenni ezt a túrát, a látvány mindenért kárpótolt...

Borítókép: Szerkesztőségünk

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.10.14 18:56


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Gyönyörű kilátásra vágysz? Irány Füzér Vára!
Visszatért a tél az Alpokba és a Tátrába
Pompás látvány a magasból az Alacsony- és a Magas-Tátra havas hegyvonulata