Egy nap alatt kilenc tornádó alakult ki Lengyelországban

Az Európai Szélsőséges Időjárási Adatbázis (ESWD) kilenc tornádót hitelesített Lengyelországban. Az egyikük a krakkói toronydaru leborulásáért felel.

Folyamatosan jönnek a videók és a fotók a Lengyelországban tomboló szélviharról és az óriási viharkárokról, melyeket a Dudley viharciklon hidegfrontja okozott. Az orkán erejű szél rengeteg fát döntött ki, házakat rongált meg, sőt teherautókat borított fel az autópályákon, utakon. A károkat azonban nem pusztán a szélvihar okozta, tornádók is kialakultak.

Egy nap alatt összesen kilenc tornádó alakult ki Lengyelország területén,

melyek az Európai Szélsőséges Időjárási Adatbázis (ESWD) által is megerősítést nyertek, ami egészen megdöbbentő számadat tekintve, hogy még jócskán a zivatarszezon előtt járunk.

Az ESWD térképe rajta a 9 tornádóval

A tornádók java Lengyelország nyugati és középső részén ért földet, és némelyikük komoly pusztítást is okozott. A Pleszewi járásban lévő Dobrzyca településen átrobogó tornádó több tucat épületet rongált meg. A Krakkóban ledőlt toronydaruért is egy tornádó a felelős. A súlyos balesetnek két halálos áldozata van. 

Forrás: ŁOWCA ISKIER Z NIEBA / Youtube

A legtöbb tornádó az éjszakai és reggeli órákban átvonuló zivatarlánchoz kapcsolódik, melybe szupercellák is beágyazódtak. A szupercellákra jellemző kampós alakzatot a radarfelvételeken is ki lehetett venni. A tornádókat okozó szupercellák kialakulásában kulcsszerepet játszott a magasban fújó erős futóáramlás (jet stream) és a hatalmas szélnyírás, ami az alsóbb légrétegekben is rendelkezésre állt. Ahogy arról mi is írtunk, az ESTOFEX a legmagasabb, 3-as fokozatot adta ki erre a régióra az extrém szélerősség és a tornádók esélye miatt.

Borítókép: ESWD térképe

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.02.17 22:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
Üllők sorakoztak szerte az égen
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött