Egy medikán fenyegeti Olaszországot

Medikán formálódhat és akár 4-500 mm csapadék is leeshet a napokban a déli tartományokban.

A hosszú nyár és a rekord meleg hónapok jócskán felmelegítették a Földközi-tenger vizét. Az elmúlt hetekben még a mediterrán országokban sokfelé strandidő honolt, ám a napokban fordul a kocka. Az Észak-Afrika partjainál kialakuló alacsony nyomású ciklon vasárnap-hétfő környékén magába szippantja a meleg tengervíz tárolta nagy mennyiségű energiát, és van esély rá, hogy egy ún. medikánná fejlődik. A jelenség a mediterrán és hurrikán szavak összetételéből ered, és arra utal, hogy a kialakuló mediterrán ciklon trópusi, hurrikánhoz hasonló jegyeket hordoz, kialakulása és olykor erőssége is összevethető a hurrikánokkal.

Alacsony nyomású képződmény kialakulását és jelentős mennyiségű csapadékot jelez előre az ECMWF időjárási modell - Forrás: WXCharts

A medikán a déli régiókba, Calabriába, Basilicatába, valamint Szicília és Szardínia szigetére is heves esőzéseket hozhat már a vasárnap folyamán. Hétfőn tovább erősödve a következő héten végig ez a ciklon határozhatja meg Olaszország időjárását, rendkívüli mennyiségű csapadékkal, szélviharral és árvízzel fenyegetve a mediterráneumot. Lokálisan 4-500 mm eső is előfordulhat, ami 5 havi csapadékmennyiséget jelent a térség átlagát tekintve. A képződmény Görögország nyugati tájaira is hatással lesz, itt a széllökések hétfőn elérhetik a 100 km/órát.

Borítókép: Ilmeteo.it

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.10.23 17:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett
800 kilométer hosszú zivatarrenszer alakult ki az Adria térségében