Egy kis felfrissülés

Vasárnap virradóra egy hidegfront érte el hazánkat, mely hatására többfelé visszaestek a hőmérsékletek. Videóval!

A kánikulának néhány napra véget vető hidegfront hajnalban érkezett, és olyan gyorsan haladt, hogy délelőtt 10 óra felé már az Északi-középhegységben tartott a zivatarlánc. Az első cellák éjfél felé kezdtek kialakulni a nyugati határszélen, éjjel 2 órától az Időkép radarja végig élőben követte őket.

Első ízben volt nyilvános egyszerre saját radar- és a kísérleti villámtérképünk; részletes elemzésünk, videókkal.

Vasárnap éjjel egy hosszan elnyúló frontrendszer érte el hazánkat nyugat felől, melynek áthelyeződését zivatarcellák kísérték. A vonalba rendeződött zivatarok fokozatosan haladtak kelet-délkelet felé, a hajnali órákban, 5 óra magasságában a Nagykanizsa-Balatonfüred-Tatabánya vonalon jártak.

A világűrből rendkívül jól látható volt, ahogy az akár 8-10 km magas felhőtornyok 80-100 km-es árnyékokat vetettek Közép-Európában az éppen felkelő Nap fényében. (Forrás - Sat24.com, Uiv. of Bern, Eumetsat). 

A Balatonnál, illetve a Velencei-tónál is egész nap másodfokú viharjelzés volt érvényben, a magyar tenger partjáról többfelé jelentettek zivatart, valamint a szél is feltámadt: helyenként 60-70 km/h-s széllökések, időnként még ennél is viharosabb lökések kísérték.

Légnyomástérképünkön is gyönyörűen kirajzolódott a hazai, illetve a közép-európai helyzetkép.

Délután elsősorban a délnyugati országrészben, illetve a Duna-Tisza közén fordult elő néhány kisebb zivatargóc. A hidegfront a legmarkánsabb változást  a dunántúli, valamint a középső országrészben hozta, ott a tegnapi nap 34-36°C-os maximum-hőmérsékletei ma közel 10 fokkal alacsonyabban,  24-28 °C környékén alakultak. Ugyanakkor a délkeleti megyékben élők mit sem éreztek a front átvonulásából, ott a legmelegebb órákban a hőmérők még ma is 30-34 fok közötti értékeket mutattak. 

Hajnali 5 óra körül már zivatarcellák egész armadája vette körül Budapestet, ahol érdekes módon még sok helyen tisztának tűnt az ég, feltekintve napsütötte, tornyosuló felhőhegyek látszottak. A szél viszont erősödött, folytonos dörgés hallatszott - ám egyetlen igazán intenzív góc sem érte el a belvárost.

180 km-es hatósugarú radar videónk (ajánlott nézeti felbontás - 720p, HD)

Budapest-közelkörzeti videónk (45 km-es hatósugár)

Kísérleti villámlokalizációs hálózatunk videóján gyönörűen kirajzolódik az is, amit egyetlen magyarországi radar sem láthatott - messze délen, Szerbiában vélhetően az ittenieknél jóval intenzívebb vihar tombolt.

(Javasolt nézeti felbontás - 420p)

A hét elején még marad a fülledt idő, elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, majd újabb melegedés kezdődik és a hét közepétől visszatér a kánikula - ennek előreláthatólag szombaton vethet majd véget egy újabb hidegfront.

Bár a hajnali (sőt, hétvégi) időpont miatt - érthető okokból - Percről percre rovatunk ideje alatt ezúttal viszonylag kevés fotó érkezett szerkesztőségünkbe, így utólag is várjuk nézőink, olvasóink élményeit, képeit - hozzászólásait. Köszönjük!

A radar az Időkép-Meteopress közös fejlesztése, a Villámtérkép az Időkép saját kísérleti lokalizációs hálózatának vizualizációja. (C) 2010., Időkép.hu-Meteopress.cz

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.07.18 21:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viharosra fordul az idő
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Hidegfront szakítja meg a melegedést