Egy hónapon belül a harmadik tájfun éri el Japánt

Az 5-ös erősséget is elérő szupertájfun, legyengülve bár, de ismét tarolhat a japán partokon.

Pénteken és szombaton érheti el a szárazföldet a Csendes-óceánon kialakult, Trami névre keresztelt tájfun. A megfigyelések szerint a rendszer ugyan rendkívül erős, a benne tomboló szél a 240 km/órát is elérte a napokban, de csak igen lassú sebességgel halad a partok felé. Így szerdán már csak a 4-es fokozatot érte el, előrejelzések szerint pedig 2-es, 3-as fokozatúra gyengül, mire szárazföldet ér. A helyi szervezetek péntekről szombatra virradóan várják érkezését Taiwan déli térségére, és a Ryukyu-szigetek területére, hétvégén és jövő hét elején pedig várhatóan beljebb hatol majd a Kyushu-sziget közepe felé.

 Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) / Suomi NPP műhold

Villámárvizek, orkán erejű szél és földcsuszamlások is valószínűsíthetők a vihar nyomán. Intenzitása és a veszélyeztetett területek pontos meghatározása a nagy időtávlat miatt azonban még bizonytalan. 

Forrás: Accuweather

Legutóbb, kevesebb mint 2 héttel ezelőtt a Mangkhut szupertájfun miatt közel 2 és fél millió embert evakuáltak a kínai Guangdong tartományból, mivel a vihar még a szárazföldön is rendkívüli erősséggel tombolt.

Borítókép: Suomi NPP / VIIRS

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2018.09.26 12:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Csodás videón a hazánk felett táncoló sarki fény
Ott bujkált a felhők között a sarki fény
Rekordokat döntött a mostani geomágneses vihar