Egy hónapja havazott

Március 26-án havazott és napközben is fagyott, tegnap - egy hónappal később - szikrázó napsütés és néhol 30 fok volt.

Ugyanannyira volt meleg, mint 27 évvel korábban (17:45): 1986-ban a kisteleki mérőállomáson ezen a napon 30,2 fokot mértek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa megkeresésünkre elmondta, hogy a pénteki napon Baján pontosan ugyanannyit mértek: 30,2 fokot. Az április 26-ai melegrekordon így már két időpont is osztozik. Az Időképes automaták közül a kiskunhalasi mérte a legmagasabb értéket, ott 31.4 fokon állt meg a tegnapi csúcs.

Pontosan egy hónappal ezelőtt, 2013. március 26-án tavasz helyett telet idéző volt az időjárásunk: az ország nagy részén fagypont körül alakult a hőmérséklet, a Dunántúl nyugati felén azonban délután 2-kor is -2, -3 fokot mutattak a hőmérők. Tegnap, egy hónappal később majd' 30 fokkal melegebb volt, még az is esélyessé vált, hogy megdőljön a korábbi melegrekord:

Emellett március 26-án hazánk túlnyomó részén havazott, a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén néhol 10-15 centis hóréteg borított a földeket. Ezzel szemben tegnap szinte mindenütt derült volt az ég, szikrázó napsütés jellemezte időjárásunkat. Nem is gondolná az ember, igaz?

Jövő hét elejére igazi nyári idő köszönt be, sok napsütésben bízhatunk. Időnként megerősödik a délies szél. Kedden helyenként már a 30°C-ot is eléri a hőmérséklet. 

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2013.04.26 14:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)