Egy hidegrekord sem dőlt a télen

Melegrekordból viszont 14 is akadt. A század végére eltűnhetnek a hidegrekordok.

A 2021/2022-es tél során az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja 5-ször, a napi legmagasabb minimum rekord 3-szor, a fővárosban ugyanezek összesen 6-szor dőltek meg (OMSZ). Ez idő alatt hidegrekordból egy sem született. A Másfélfok cikkében olvashatjuk a részletes elemzést, miszerint ez a tendencia várható a jövőben is, és a klímaváltozással a század végére megszűnhetnek a hazai hidegrekordok.

A téli hidegrekordok országos átlaga csökkenő tendenciát mutat az elmúlt 20 évben (zöld vonal)
Forrás: Másfélfok.hu

A 21. század elején még hasonló arányban voltak a hideg- és melegrekordok, és míg az extrém hideg esetek száma jelentősen csökkent, melegrekordból az átlagosnál kissé még több is előfordult az elmúlt 20 évben.

A klímaváltozás mértékét több forgatókönnyvvel előrejelezve még az optimista prognózis szerint is majdnem a század végéig tovább csökken a hidegrekordok száma. A pesszimista forgatókönyv a hidegrekordok teljes megszűnését várja, és erősődő, gyakoribb melegrekordokra készít fel. Ezek az előrejelzések magukban hordozzák azt is, hogy bár az enyhe tél sokaknak jó hír, a nyári forróság elviselhetetlen mértékeket ölthet, és a változáshoz a mezőgazdaság sem fog tudni alkalmazkodni.

Borítókép: Kiss Csaba

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2022.03.09 10:44


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Viszlát, fagy
Egyre melegebb idő jön hétvégén
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne