Egyhavi csapadékon túl

2 megye is piros figyelmeztetést kapott szombatra, 100 km/óra közeli széllökést is mértünk, rengeteg eső esett.

Reméljük, szombatra senki sem tervezett strandolást: az ország nagy részén mindössze 13-17 fokot mutattak a hőmérők, mindössze néhol északkeleten, délkeleten emelkedett 20-21 fokig a hőmérséklet.

Pénteken a késő délutáni, esti órákban érte el hazánkat dél, délkelet felől a csapadékzóna és már a délelőtti órákig helyenként

egy havinál több csapadék hullott

a délkeleti megyékben. Jelenleg szentesi automatánk "vezet" 67 mm-rel (tehát itt négyzetméterenként 67 l víz zúdult már a földekre): 

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye is piros figyelmeztetést kapott a mai napra a várható nagy mennyiségű eső miatt, a többi megyében az OMSZ mérsékelte a figyelmeztetés szintjét.

A Dunántúlon közben viharos északi-északnyugati szél fúj, keletebbre északkeleties a légmozgás, itt is előfordulnak erős - viharos lökések. Másodperces szélmérőink közül a Baranya megyében található Királyegyháza 98 km/órás lökést rögzített, de 

nem ritkák a 70-90 km/órás széllökések.

A rendkívüli esőzés miatt több folyónkon is árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Jelenleg 838,47 km-en I. fokú, 129,66 km-en II. fokú összesen 968,13 km-en van

árvízvédelmi készültség

elrendelve az országban (a Tiszán, a Krasznán, a Bodrogon, a Sajón-Taktán, a Zagyván, a Sebes-Körösön, a Kettős-Körösön és a Hármas-Körösön), írja a vizugy.hu.

Vízátfolyásokra, villámárvizekre is készülhetünk az utakon, Hangar72 fotója Érdről:

Tamitsrob fotója Óbányáról:

A Balatonnál a déli partot nyaldossák a tarajos hullámok, Balatonszemesen így festett reggel a strand (B4!483 észlelőnk képe):

A felázott talaj és a szél kombinációjának eredményeként sajnos sok helyen dőlnek is ki a fák.

Tóth Attila fotója Szekszárdról:

Jókora fát döntött ki a szél Tápiógyörgyén is - Rékasi Tibor felvétele: 

Köszönjük a beszámolókat, felvételeket!

 

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Herrmann Dóra
Megjelent: 2016.07.16 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett