Egy bolgár gólya Magyarországot választotta Afrika helyett

A példa nélküli esetnek egyelőre az okát sem tudják a szakemberek.

Nem mindennapi eset történt az elmúlt hónapban. Szeptember 22-én a somogyi Kaszón sérült, legyengült fiatal fehér gólyát találtak. A Bütyök Állatotthon és Állatvédelmi Egyesület aktivistái sikeresen befogták a madarat, sebeit kezelték, miközben kiderült, hogy ez a gólya bizony nem itthon maradt, hanem Bulgáriában gyűrűzték be - olvasható a Sokszínű Vidék oldalán, ahol Márton András, a dömösi BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont vezetője mesélt a történtekről.

Pörbölyön telelő gólyák - a kép illusztráció | Fotó: Erdős Ádám

A bolgár madármentőkkel felvéve a kapcsolatot kiderült, hogy a fiatal gólya idén született Burgaszban, és júliusban találtak rá a fészekből kiesve, majd a mentőközpontba vitték, ahol felnevelték. Ezt követően szeptember 13-án szabadon engedték, hogy a többi gólyával együtt Afrika felé vegye az irányt, ahol majd áttelelnek. Viszont ez a gólya Afrika helyett nagyjából északnyugat felé vette az irányt, így került Magyarországra. Mivel egy burgaszi gólyafészekben kelt ki ez a gólya, kizárható, hogy ezt szüleitől örökölte volna (nem tartozhat a nyugati vonulók, azaz Gibraltár felé vonulók családjába).

 tudtad-e?

A fehér gólya hosszú távú vonuló madárfaj, a Földközi-tengert megkerülve hagyja el Európát. A nyugat-európai példányok Gibraltárnál kelnek át, és vonulnak tovább a Nyugat-Afrikában található telelőterületükre.

Ezzel ellentétben Közép- és Kelet-Európa, így a Kárpát-medence fészkelő fehér gólyái a Boszporusz térségében hagyják el a kontinenst, majd Afrikát elérve, dél felé haladnak tovább. A madarak egy része a Csád-tó térségébe tesz egy kitérőt, mielőtt elérné a Közép- és Dél-Afrikában fellelhető telelőterületeket.

A szakemberek szerint ez egyedülálló eset, soha ilyennel még nem találkoztak, és nem is tudják az okát.

Az is furcsa, hogy útja során pont ellentétes irányba repülő gólyákkal találkozhatott, de még így is folytatta útját a különc gólya. A gólyára felfedező kalandorként tekintenek, így a Kolombusz nevet kapta.

A BirdMania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba szállították a bolgár gólyát, ahol felépülése jól halad. A tervek szerint jövőre szabadon engedik, valamint egy jeladót is kap majd, hogy kiderüljön, legközelebb kelet vagy nyugat felé indul-e telelni.

Hozzászólna? Várjuk Viber csoportunkban!

Borítókép: Agnese korábbi fotója - a kép illusztráció


A környezetetekben szoktak áttelelni gólyák?

◎ Igen

◎ Nem

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2023.10.10 14:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben