Egészségtelen a levegő

Nőtt a légszennyezettség, az ország több pontján egészségtelen a levegő. Debrecenben a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett érvénybe.

Az éjszaka folyamán a fővárosban és az agglomerációban több helyen, valamint az ország északkeleti tájain is elérte a légszennyezettség az "egészségtelen" levegőminőségi indexet, de másutt is sokfelé  az "érzékeny csoportok számára egészségtelen" kategóriába kerültek az értékek.

Debrecen polgármestere a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el vasárnap, miután a szálló por mértéke két napon át meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A vasárnap reggeli szmog a főváros felett, a Normafán elhelyezett webkamera felvételén. Üzemeltető: Síelők

Camelferr szombati fotója a felstőstárkányi naplementéről, köszönjük!

A szennyezett légréteg Prédikálószékről nézve. Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Fontos ilyenkor, hogy több folyadékot igyunk a szokásosnál, fogyasszunk antioxidánsokat (gyümölcsök, zöldségek, c-vitamin), kerüljük az autóhasználatot (a dízelét különösen), lehetőleg ne gyújtsunk be szilárd tüzelőanyaggal, és fokozottan figyeljünk azokra, akiket a légszennyezés egyébként is súlyosabban érint! - írja facebook oldalán a Levegő Munkacsoport. A szellőztetést legjobb esetben is a kora délutáni órákra érdemes időzíteni. 

Friss információk: Szmogtérkép

A légúti megbetegedésben szenvedők számíthatnak tüneteik felerősödésére, légúti irritáció, fokozott köhögés léphet fel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az érintett helyeken nem ajánlja, hogy hosszabb ideig a szabadban tartózkodjunk, sportoljunk.

Javulás legkorábban a szél megélénkülésével hétfő délutántól várható.

Borítókép: Horváth Zsolt

Szerző: Szabó Bea, Varga Sándor
Megjelent: 2019.10.27 10:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Porördög táncolt a szántóföld fölött Zemplénben
Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Zivatarok robbantak ki szombaton, miközben keleten meglett a 30 fok