Eddigi legforróbb napjait élte át Ausztrália

Rekordmeleg volt a szerda Ausztráliában, 41,9 fok volt az átlagos maximum hőmérséklet. Csütörtökön egy tizeden múlott az 50 fok.

Elképesztő hőséget hozott a hét közepe Ausztráliában. Már kedden 40,9 fok volt az átlagos maximum hőmérséklet az országban, ami 7 tized fokkal körözte le a korábbi, 2013. január 7-i rekordot. A szerda viszont még erre is rátett egy lapáttal: 41,9 fokkal új átlagos maximum rekord született. A mérések kezdetet óta ez volt a legforróbb nap Ausztráliában.

A hőhullám Ausztrália déli részén csúcsosodott ki, ahol csütörtökön 43-49 fok között alakult a csúcshőmérséklet. Nullarborban hajszál híján 50 fok volt, 49,9 fokot mutatott a hőmérő. 

Forrás: Ogimet

Az ausztrál meteorológiai intézet csütörtöki mérései. Forrás: Bureau of Meteorology

Ausztráliában nyaranta nem ritka a 40 fok, de az 50 fok közeli értékek már meglehetősen extrémnek számítanak. Hogy mennyire extrém azt az ECMWF kedden kiadott és csütörtökre vonatkozó 2 méteres hőmérsékleti anomália előrejelzése is jól mutatja. A déli partvidéken néhol 20 fokkal is melegebbet mérhettek az 1979-2010 közötti átlaghőmérséklethez képest.

Forrás: WXCharts.com

Az is szokatlan, hogy már decemberben ilyen meleg van. Az eddigi melegrekordokat ugyanis jellemzően januárban és februárban mérték eddig. A mostani 49,9 fok új decemberi rekordnak számít.

Az Ausztráliában eddig mért legmagasabb hőmérsékletet egyébként 1960. január 2-án mérték. Akkor 50,7 fokig melegedett a levegő.

Borítókép: WXCharts.com

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2019.12.20 12:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Bezárták az iskolákat, óvodákat Athénban a rendkívüli hőség miatt
51 fokot mértek Mexikóban csütörtökön
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek