Durva zivatarlánc keleten

Kísérleti, hibrid villám-lokalizációs hálózatunk több, mint 7000 lecsapót érzékel a Békés és Hajdú-Bihar megyében tomboló zivatarláncban.

Friss - az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése szerint fél 9 körül 126 km/h-s széllökéssel érkezett a vihar Debrecenbe.

(Nagyítható pillanatkép, 20:19:23)

Az Időkép - tavaly nyáron bejelentett, és azóta is fejlesztés alatt álló - villámlokalizációs hálózatának lényege, hogy ötvözi a hagyományos, háromszögeléses helymeghatározási módszerek és az idő alapú (a villámok keltette rádiófrekvenciás impulzusok egyes állomásokra történő beérkezésének időkülönbségét felhasználó) eljárások előnyeit.

A hálózat jelenleg 8 idő alapú, és 4 irányérzékelésre képes szenzort köt össze, amelyek Vácon, Sopronban, Szolnokon, Balkányban, Békéscsabán, Balatonbogláron, Baján és Nagykanizsán találhatóak. Mivel az eredmények ígéretesnek tűnnek, örömmel tájékoztatjuk érdeklődő nézőinket, hogy a közeljövőben - a radarképhez hasonlóan - egyre gyakrabban lehet majd ezt az egyedi tartalmat is élőben nyomon követni az Időképen.

(Jobbra - Friss képek az érkező viharról Debrecenből és Hajdúböszörmény térségéből, Berti1995 és Lacaman nevű észlelőik fotóin a Képtárban - Köszönjük!)

Külön érdekesség, hogy a képen is látható zivatarlánc annyira intenzív és annyira magas csapadékkiválású, hogy - bár éppen hogy csak érinti a szolnoki radarunk hatósugarának peremét - egészen a hajdú-bihari megyeszékhelyig mutatott reflektivitást, még 150-170 km távolságban is.

Ráadásként (lejjebb) Borsányi Attila (még tegnapi) csodálatos villámfotója, amely csak most jutott el szerkesztőségünbe. Köszönjük!

Várjuk nézőink képeit is, köszönjük!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.07.11 20:26


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő