Durva jégverés északkeleten

Tubák mellett kemény jégesőket is magával hozott Pünkösd, sajnos több helyen károkat is okoztak a zivatarok.

Pünkösdhétfőn több tubát is megfigyeltek észlelőink, ám zivatarok szempontjából abszolút az északkeleti országrész lett a "befutó", egészen a csücsökben, Fehérgyarmat térségében ugyanis több heves zivatar, szupercella is átvonult a mai napon.

Kemény jégverést hoztak a pünkösdi viharok

A romániai Szatmárnémetiben durva jégverést hoztak magukkal a viharok, helyi fiatalok felvételén legalább 5 percig ömlött a jég, a videó végére szó szerint jeges folyamok alakultak ki, legalább 3-4 centis jegek potyogtak az égből:

A Szatmári Hírportál felvétele is sokatmondó. "A kispiac környékén hólapáttal álltak neki a környéken lakók, hogy eltakarítsák az úttesten összegyűlt jeget, ami miatt a csatorna sem tudta elnyelni az esővizet. A kiskertekben valószínűleg kevés gyümölcsfa maradt épen" - olvashatjuk oldalukon.

Zhaidu észlelőnk felvételén is látszik, hogy itt bizony méretes jegek estek és nem kis mennyiségben - felvétel Szatmárnémetiből, köszönjük!

Szilágyi László észlelőnk képe szintén Szatmárnémetiből:

De a szupercellák csak ezt követően érték el hazánkat. Az ukrán határon fekvő településről, Kispaládról küldte Cserepes13 észlelőnk az alábbi fotókat, amelyeken sajnos az is látszik, hogy a jégverés és a felhőszakadás súlyos károkat hagyott maga után.

Tiszatelekre így érkezett az egyik zivatarcella - Topix710 észlelőnk képe, köszönjük!

Cseke László képe Pap nevű településről, melyen hatalmas mammák lepik el éppen az eget:

Északkeleten is zivatarok alakultak ki, több helyen felhőszakadás kísérte a viharokat. Dornyi Gyula fotóján látszik, hogy hogyan is festett a második hullám:

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2015.05.26 1:36


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban