Dúl a sárgabarack szezon!

Már egy hónapja tart a sárgabarack szezonja, sok háztartásban már meg is kezdődtek a lekvár és befőtt készítések. A jó terméshez ideálisak voltak az időjárási feltételek is.

Magyarországon Tolna megyében több mint 300 hektáron terem kajszibarack, melyek többsége ezen belül Kisvejke. Bonyhád, Bátaszék közelében található.

Idén szinte teljesen ideálisak voltak a feltételek a jó terméshez, ugyanis tavasszal nem volt kemény fagy, az elmúlt hónapok meleg, napsütéses időjárása kedvezett az érés folyamatának.  Mivel tavasszal elég kevés eső hullott a környéken, sok, de jellemzően apró barack termett idén, aki nem ritkított, kevés méretes gyümölcsöt takaríthat be.

Tolna megye legnagyobb kajszisának tulajdonosa az Agroland-nek elmondta, ott nem kellett ritkítani termését, ugyanis idén sok fa pusztult ki. Zöme tavasszal még kihajtott, majd elszáradt, vagy ugyancsak a száraz tavasznak köszönhetően felszaporodott pockok rághatták meg a gyökereket, nedvesség után kutatva.
Emellett Kisvejkén negyedik éve szép termést hozott, mondta el a helyi TÉSZ elnöke.

A sárgabarack nagyon egészséges, A- és C-vitamint, kalciumot, foszfort tartalmaz, segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.
B-17 vitamintartalma miatt megfelelő mennyiségben adagolva gátolja a rákos sejtek elváltozását elindító anyagok működését.
Jótékony hatással van a hajra és a körmökre, magjának olaja, és a gyümölcs kéntartalma regenerálja a bőrt.

Mindezek mellett a hideg gyümölcs felfrissülést hoz a kánikulai napokon!

Szerző: Tüskés Boglárka
Megjelent: 2009.07.30 16:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Újra van elég víz a Velencei-tóban
A pipacsok is korábban kezdik meg virágzásukat
Idén egy hónappal hamarabb zöldült ki a természet