Drasztikusan fogynak a téli olimpiai helyszínek

A klímaváltozás rendkívüli csökkenést vetít előre az alkalmas téli terepekre.

A következő évtizedekre drasztikus változást vetít előre a klímaváltozás,

2050-re a téli olimpiai házigazdáknak több, mint a fele nem tudja megrendezni a versenyeket.

Az eddigi 19 házigazdából 10 nem lesz megbízható a téli sportokat tekintve. 2080-ra pedig ezek száma mindössze hatra csökken. Az éghajlatváltozás természetesen nem egységes, de a jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy az átlaghőmérséklet mindenhol emelkedik, a hegyvidéki régiókban is, amik a téli sportoknak adnak otthont. Kevesebb hó esik, ritkábban és gyorsan olvad. 

A 2010-es vancouveri olimpia szervezőinek már kérdésessé vált, hogy képesek lesznek-e kialakítani a terepet a Cypress-hegységben a sportolóknak. A 2014-es szocsi játékok alatt pedig még melegebb volt. Sok versenyző panaszkodott a hó hiányára és minőségére, amin nehéz volt manőverezni. A legtöbb nyertes az első tíz indulóból került ki, akiknek hatalmas előnyt jelentett a még érintetlen, száraz hó. Az előző olimpiához képest 5%-kal kevesebben értek célba, a sérülések pedig 9%-kal növekedtek.

Téli Olimpia, Szocsi, 2014

A versenyekkel kapcsolatos problémák jóval korábban kezdődtek, de például 1932-ben helyi lakosok sikeresen szembeszálltak egy versennyel, ami számos fa kivágását tette volna szükségessé egy bobpálya kialakításához. Ennek ellenére az 1990-es évek elejéig és a '92-es albervillei játékok körüli környezetvédelmi vitákig tartott, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) valóban komolyan vegye a kérdést. Ennek hatására a bizottság márciusban bejelentette, hogy

2030-tól az összes rendező városnak "klímapozitívnak" kell lennie,

tehát jelentősen csökkentenie kell a széndioxid-kibocsátást, hosszú távon pedig minimálisra szorítani.

Forrás: insidethegames.biz

Borítókép: scoop.it

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2020.06.22 20:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen meleg telünk még nem volt a mérések kezdete óta
2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január
Az idei volt a legmelegebb ősz a mérések kezdete óta